Tudomány

Magasabb lett a Bükk csúcsa

Két métert nőhet a térképeken a hegység, miután kiderült, hogy nem az a legmagasabb pontja, amit eddig annak hittünk.

Nőnek a magyar hegyek

Azért még messze egy magyar Alpok születése

Istálló-kő nevét több mint nyolcan éve a Bükk legmagasabb pontjaként említik, annak ellenére, hogy a nagy pontosságú katonai térképeken már a rendszerváltozás előtt is tudták, hogy ez az információ nem helytálló – írja a heol.hu. Hozzáteszik, hogy ennek az információnak nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget.

Nem így voltak vele azok a civil szakemberek, akik térképek titkosításának feloldása  felfedezhették ezt a tényt. 2014. januárjában egy csapat be is bizonyította: a Kettős-bérc ormai a Bükk legmagasabb pontjai.

“Régen kezdődött már a kétkedés az Istállós-kő legmagasabb mivoltában, apránként haladtunk, s most végre bizonyítékot is szereztünk. Míg az Istállós-kő erőse 958,1 méter, addig a Kettős-bérc északi kiemelkedése ezt tíz centiméterrel meghaladja, a déli pedig 960,715 méter magas a legfrissebb mérés szerint” – mondta el a lapnak. Regős József barlangi kutatásvezető.

Elmondta, hogy ezt a csúcsot Szilvási-kőnek szeretnék elnevezni, ezt a Földrajzinév Bizottságnak kell majd jóváhagynia. Ahhoz pedig, hogy a térképekre és a tankönyvekbe is a Szilvási-kő kerüljön, mint legmagasabb csúcs még akár 15-20 év is kellhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik