Tudomány

A férfivá válás ünnepe Dániában

Figyelem! A következő képek a nyugalom megzavarására és a civilizált emberekben való csalódásra kifejezetten alkalmasak!

Az európai ember egyik legocsmányabb tulajdonsága a képmutatás. A közmédia tömve van a gonosz bálnavadász japánokkal meg kutyaevő kínaiakkal, eközben a fejlett európainak tartott dán népesség – lehet csak számomra – még ettől is abnormálisabbak tűnik. A híradó nem fog beszámolni ezekről a képsorokról, készüljön fel lelkileg!

A képen egy még élő példány látható. Nem úgy néz ki, mint aki támadni akar vagy veszélyeztetne bárkit is.

Dániában évszázadok óta vörösben pompázik a tenger február elején; azonban ez nem a természet csodájának, hanem a civilizáltnak tartott emberiség kegyetlenségének köszönhető.

Egy hagyomány szerint ugyanis a napokban ünneplik a Feröer-szigeteken lévő fiatalok “férfivá válását”, melyet úgy tudnak bizonyítani, ha lemészárolnak egy Calderon delfint. Igen, jól olvasták, egy delfint. Nem megenni szeretnék, nem a túlélésüket biztosítja a majdani feldolgozás, csupán a tizenéves dán kölykök ezzel bizonyíthatják be apáiknak és anyáiknak, hogy ők már férfivá érettek.

Minden év elején ez történik a szigetek közelében, a helyi lakosok szerint ez teljesen természetes, mára a hagyományuk része: “Ez egy nagy ünnep, mindenki részt vesz benne ilyen vagy olyan módon.”

Több kultúrában megfigyelhető, hogy a fiúgyermeknek bizonyítania kell férfivá válását egy állat megölésével. Az amerikai őslakos indiánok körében például puszta kézzel mentek neki az ifjak egy kifejlett medvének vagy farkasnak, ami lássuk be, teljesen másfajta férfivá válást eredményez, mint szigonyokkal és baltákkal lemészárolni a hajók segítségével partközelbe terelt delfineket.

Rengeteg kérdés felmerül az “ünnep” létjogosultságával kapcsolatban, nehéz igazán hatásos jelzőt találni arra, ami Dániában folyik. Ha Ön is igazán felháborodott, van egy petíció az interneten itt, vagy ossza meg velünk véleményét a cikk alatt!

UPDATE: A cikknek folytatása született, ha kiváncsi a jóval árnyaltabb valóságra, kattintson ide!

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Összeveszünk a horvátokkal az olaj miatt? – Zöldszüret

Greenpeace-aktivisták ma reggel óriási atomjellé változtatták a budapesti Clark Ádám teret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik