Tudomány

Új, büdös vaníliafajt fedeztek fel

Az új növényről készült fotókat is kiállítják a prágai botanikus kert márciusi orchideakiállításán.

Eddig ismeretlen vaníliafajt fedeztek fel cseh kutatók tavaly Vietnamban. Elképzelhető, hogy a kiállításon megtekinthető lesz az újonnan felfedezett faj, a Vanilla atropogon egy élő példánya is – közölte a CTK cseh hírügynökséggel a botanikus kert szóvivője, Veronika Podusková.

Az orchideafélék közé tartozó növényt a dél-vietnami Hon Ba természetvédelmi területen, a Song Day patak partján találta a prágai intézmény botanikusa, Romana Rybková.

Az új vaníliafaj egy széles kúszónövény, meglehetősen nagy, sárgászöld és vörösbarna virággal. Latin nevét (atro-pogon) a virág sötét és szőrös ajkáról kapta.

A Vanilla atropogon virágjának szokatlan színe és büdös szaga miatt valószínűnek tartják cseh szakemberek, hogy a növényt legyek porozzák be, szemben a vaníliafajok feltételezetten méhbeporzású többségével.

Nem tudni, hogy a “sötét szakállú vanília” Vietnamon kívül is előfordul-e. A Vanilla atropogon felfedezésével hatra nőtt az ismert vaníliafajok száma a délkelet-ázsiai országban, az új növény nincs szoros rokonságban a többivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik