Tudomány

India élre tör a napenergia felhasználásában?

India elképesztő! Minden statisztikában rekordokat dönt, őrölt mértékben nő a lélekszám, brutálisan ível fel a gazdaság teljesítőképessége, ugyanakkor hatalmas a szegénység, és a környezetszennyezés. Vajon változhat a helyzet?

Úgy tűnik igen, legalábbis a tervek ebbe az irányba mutatnak. India jelenleg a széntől függ, az elektromos energia felét ezt elégetve, hőerőművekben állítják elő. Ugyanakkor magas a napsütéses órák száma, ami egyértelmű üzenetet hordoz magában, naperőművet kell építeni!

Rajasthan lesz a központ, aminek nevét meg kell jegyeznünk, mert az indiai kormány itt tervezi a világ legnagyobb telepét létrehozni, 4000 megawatt kapacitással.

Ha egyszer teljesen elkészül, akkor várhatóan 4 millió tonnával csökkenti majd a szén-dioxid kibocsájtást. Az első szakasz 1 gigawattos lesz, és 7-8 évet vesz majd igénybe a teljes tervezett méret elérése. Annak a méretnek, ami egész elképesztő a fosszilis üzemanyaggal működő erőművekhez képest. Az energiatermelésért felelős panelek, a komplexumhoz tartozó kiegészítő épületekkel összesen 7700 hektárnyi földet foglalnak majd el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik