Tudomány

Az új paksi atomerőmű magas labdákkal teli margója

Szűrték a "paks" témájú panaszleveleket a képviselők címén, Kovács Pál szerint a napelemben és az atomerőműben sok a közös, a független szabad irónia összefoglalja a történteket!

Vasárnap délután kapott szárnyra a hír, miszerint a képviselők nem kapják meg a választópolgárok paksi bővítés ellen tiltakozó leveleit. Az állami informatikusok nem bonyolították túl a szűrést, egyszerűen amelyik levél támájában a “paks” szó szerepelt, automatikusan törölték a levelezőrendszerből.

Ugyan a petíciós jog kimondja, hogy mindenkinek joga van írásban kérelmmel vagy panasszal élni bármely közhatalmat gyakorló szervnél, az alaptörvény ezen cikkelyét most figyelmen kívül hagyták. A jelenségre Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselője figyelt fel. Egyébként parázs kampányharc kezdődött ma a Parlamentben, az egyik legkritikusabb téma természetesen a paksi bővítés volt. A kormányfő nyitóbeszédében nem kezdett el tüzesen érvelni, mindössze utalt a beruházásra: “Szerződést kötöttünk az oroszokkal Paks bővítéséről, amit a parlamentnek kell jóvá hagynia.”

Nem volt olyan szűkszavú Kovács Pál energetikai államtitkár, akinek a paksi bővítést ellenzők leszerelésére az eddigi legabszurdabb kormánypárti érvelést sikerült elővezetnie.


Kovács Pál klíma-és energiaügyért felelős államtitkár  index.hu

Kovács Pál ugyanis tanácstalanul áll az atomenergia-ellenzők előtt, hiszen a napelemek is a Napban zajló nukleáris folyamatok energiáját hasznosítják. A kijelentés annyiban végülis megálja a helyét, hogy a Napban magfúzió, míg a Paksi Atomerőműben maghasadás történik, melyek nukleáris folyamatok, csak van némi különbség. Először is, a Nap 150 millió kilométerre van tőlünk, ehhez képest a Paksi blokkoktól sétatávolságra lakóépületek vannak. Másodsorban a háztetőre telepített napelemek nincsenek hatással a szervezetünkre, ellenben a nukleáris fűtőanyag közelsége műszerekkel is mérhető, káros hatással jár.

Végül jöjjön egy videó a független szabad irónia kedvelőinek:
Az új paksi atomerőmű magas labdákkal teli margójára

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Utópia marad a megújuló energiákra alapozott társadalom? – Zöldszüret

Greenpeace-aktivisták ma reggel óriási atomjellé változtatták a budapesti Clark Ádám teret

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik