Tudomány

A választások elött csökken a rezsi – Zöldszüret

A bioakkumulátor cukorból készít energiát, megváltozik a fővárosi szelektív hulladékgyűjtés - Zöldszüret

A kormány újabb háromlépcsős rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Ennek alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken. A javaslatról februárban dönthetnek, Rogán Antal szerint még a választások előtt benyújtják a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítványukat is.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerint a lakossági szemétszállítás területén is lehetőség nyílik rezsicsökkentésre az év második felében, a kommunális szemétszállítás díja 10-15 százalékkal mérséklődhet. Az, hogy valóban megvalósul-e az újabb rezsicsökkentés, nagyban függ a választas végeredményétől.

Az idei év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten – nyilatkozta György István főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékozatóján.

A projekt több mint 5 milliárd forintos költségvetésből valósul meg, ebből 4,8 milliárd uniós támogatás. Az utcákon lévő gyűjtőszigetek száma 930-ról 665-re csökken, ezentúl itt csak az üvegeket gyűjtik. Megváltozik a gyűjtés módja is, a továbbiakban egy kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak, és egy sárga fedelűt a műanyag és fém hulladéknak. A szelektív gyűjtés nem kerül többe a háztartásoknak, mivel a főváros az így begyűjtött hulladék eladásából fedezi a többletköltséget – tette hozzá a főpolgármester-helyettes. A kalkulált bevétel mintegy 2 milliárd forint.

 

Magyarország csatlakozni szándékozó, megfigyelő státusú meghívottként vett részt a megújuló energia nemzetközi érdekérvényesítő szervezete, az IRENA (Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség) éves közgyűlésén az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint az IRENA célja a tudásmegosztás mellett a beruházások, a legújabb technológiák és innovációk áramlásának elősegítése. A szervezet 124 tagországa mellé több mint 40 ország csatlakozása van folyamatban.

A Magyarországot képviselő Hizó Ferenc klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta Magyarország IRENA-hoz való csatlakozási szándékáról Sultan Ahmed Al Jaber államminisztert és Fred Moavenzadeh-t, a Masdar Intézet elnökét. Az államminiszter üdvözölte Magyarország csatlakozási szándékát, egyúttal felajánlotta, hogy tíz kiemelkedően tehetséges magyar diák teljes körű ösztöndíjasként vehessen részt mesterképzésen a Masdar Institute of Science and Technologynál – tájékoztat az MTI.

“Siralmasnak” nevezte az Európai Zöld Párt társelnöke a magyar atomreaktor-építést.

Bütikofer szerint annak érdekében, hogy “közép- és hosszú távon fejleszthessük és megőrizhessük Európa versenyképességét, akkor azt a fenntarthatóság koncepciójára és gyakorlatára kell alapoznunk”.

Elmondta, „minden német politikai párt atomenergia-ellenessé vált” és minden „aggodalom” azzal kapcsolatban, hogy „lesz-e elegendő energia, ha Németország fokozatosan megszünteti az atomenergiát “ oktalannak bizonyult a „megújuló energiák jelentős fejlődése miatt”.
greenprofit.hu

 

A madarak vándorlása csodálatos jelenség, nem véletlenül a művészek egyik igen kedvelt témája. A videón látható két angol lány kenuzni indult, amikor felfigyeltek erre a varázslatos természeti jelenségre. Szerencsére vittek magukkal egy videokamerát, így megörökíthették a nem mindennapi látványt!

Akár három év múlva piacra kerülhet a biotelep, ami hatékonyabb lehet a jelenleg használt litium-ionos akkumulátoroknál. Az új áramforrásban keményítőt bontanak le lassan és fokozatosan – tizenhárom különféle enzim segítségével – összetett szénhidrátokra, majd egyszerű cukrokra.

A lebontáshoz használt enzimeket olyan láncolatban alkalmazzák, amely a természetben egyébként nem fordul elő. Ennek köszönhetően a folyamat során jelentős mennyiségben szabadulnak fel elektronok, amelyeket az eszközök működtetésére alkalmas energiává lehet alakítani. A levegővel való kölcsönhatás nyomán elinduló, az emberi szervezet anyagcseréjéhez hasonló, ám mesterséges lebontás során egyetlen fő melléktermék, egyszerű víz keletkezik.
origo.hu


Y. H. Percival Zhang (jobbra) az új energiacellával Forrás: Virginia Tech

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

A globális felmelegedés itt van a nyakunkon!

Atomenergia? Érvek és ellenérvek.

Elérkezhet a gömbalakú napelemek kora? – Zöldszüret

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik