Ilyen volt a pornó az ókorban

Az agyagtáblákba nyomott vad szexjelenetek tömeggyártással készültek, a legtöbb háztartásban volt belőlük. Négyezer éve.
Kapcsolódó cikkek

Az Izraeli Múzeum régészeti szárnyában olyan ritkán látható ősi erotikus leletek találhatók, amelyek 1500 évvel megelőzik az élet érzéki örömeinek egyik legősibb könyve, a Kámaszútra megszületését. Különösen két agyagtábla tűnik ki, amelyeken egy-egy szexuálisan túlfűtött pár látható meglepő részletességgel ábrázolva – írja a Múlt-kor.hu.

Mindkét alkotás valamikor a Krisztus előtti II. évezred elején, a Kr. e: XVIII-XVI. század idején született, az Óbabiloni Birodalom idején. Abban a a háromszáz éves periódusban, amikor a “tömeggyártott” agyagtáblák különösen nagy népszerűségnek örvendtek.


Forrás: Múlt-kor.hu

Mindkét táblán az látható, amint a férfi hátulról teszi magáévá a nőt, ám a kisebb méretű domborművön van egy lényeges különbség: a nő itt aktus közben szívószállal sört szürcsöl. Julia Assante keletkutató szerint ez egy “vizuális szójáték” – a nő szájában látható szívószál és az ajkához boros poharat emelő férfi képe – az orális szexet juttatja eszünkbe.

Az ókori Mezopotámia területéről származó agyagtáblákon számos szexuális pózt örökítettek meg. Mivel az apró, tenyérben elférő tárgyak a templomoktól kezdve a sírokon át, egészen az otthonokig mindenütt megtalálhatók voltak, nehéz általános érvényű magyarázatot adni használatukra. Az mindenesetre leszögezhető, hogy népszerű darabokról volt szó.


Forrás: Múlt-kor.hu

Ez egyfajta pop-art volt, olcsó anyagot használtak hozzá és könnyű volt elkészíteni – magyarázza a tárlat kurátora, Laura A. Peri. A szexualitás fontos eleme volt a sumer és babiloni művészetnek és irodalomnak, különösen az Kr. e. harmadik évezred végén és a második évezred elején.