Tudomány

A globális felmelegedés itt van a nyakunkon!

Önnek is feltűnt, hogy kimondottan enyhe telünk van? Talán meglepi, de a 2013-as év az egyik legmelegebb volt 1880 óta világszinten. Sajnos tény, hogy a tíz legmelegebb év mind az ezredforduló után történt (kivéve 1998), a rekordot holtversenyben 2005 és 2010 tartja. Ezeket az értékeket NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) tette közzé a napokban.


Ezen a vizuális térképen láthatja az 1950-től 2013-ig hogyan emelkedett bolygónk átlaghőmérséklete

Gavin Schmidt, a GISS klímaügyi biztosa szerint “Egy adott évet vizsgálva a véletlen időjárási események nagy befolyással bírnak, azonban a hosszú távú trendeket figyelembe véve kétségtelen, hogy az emberi tevékenység döntő jelentőségű a klímaváltozásban”. A Földön rohamosan növekszik az átlaghőmérséklet, továbbra is rengeteg szén-dioxidot és üvegházhatást okozó gázt bocsájtunk ki. Az elmúlt 100 év szorgalmas emberi tevékenységének köszönhetően átlagosan 400 ppm a légkör és a levegő szennyezettsége, ilyen magas értékre legutóbb 800.000 éve volt példa a földtörténetben.

Sokan azt mondják, 1998-ban megtörtént a szemléletváltás, azóta már nem jelentős, sőt lassul a felmelegedés. A folyamatban lévő kutatások szerint ez a fajta lassulás annak köszönhető, hogy az óceánok mélyén megy végbe a következő fázis. Egyre jobban eltolódnak a meleg-és hideg vizes áramlatok az egyenlítő felé, az idei nyár valószínüleg sok kellemetlen meglepetést tartogat. A jövőben jelentkező természeti katasztrófák egy jelentős részét az emberiség számlájára kell írnunk, persze aggodalomra semmi ok, mi fizetjük meg a cehhet is.

Akinek pedig az egészből annyi jön le, hogy picit melegebb van, mint eddig… azt legfeljebb sajnálni lehet.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Bringázni élmény! – Kerékpáros fejlesztési program 2014-2020

Így néz ki a világ legnagyobb szélerőmű telepe az űrből!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik