Tudomány

Egy magyar találmány többet érhet, mint a rezsicsökkentés

Panelhaz(960x640)(2).jpg (panelház)
Panelhaz(960x640)(2).jpg (panelház)

Egy debreceni feltaláló által kidolgozott hőpajzs kiépítésével a fűtésszámla megfelezhető – írja az Origo.

Meleg “függönnyel” veszi körbe, és így védi az áthűléstől a falakat egy debreceni feltaláló, Kukoricza János találmánya. A megszokott fűtési-hűtési rendszereket kiegészítő berendezés beépítése során csökkennek a fűtési költségek, kevésbé optimális esetben is 15-20 százalékkal hatékonyabbá válik a fűtés.

A rendszer lényege egy, a külső falra szerelt csőhálózat, amelyben folyadék kering, ha a rendszer szenzorai által mért hőmérsékletek indokolják. A folyadékot vagy a talaj melege, vagy az épület tetejére szerelt napkollektor, de akár az istállótrágya melege is fűtheti. A rendszerrel végzett talajtani kutatások szerint az Alföldön például agyagrétegbe érdemes elhelyezni a csőhálózat föld alatti részét, így a folyadék az ott uralkodó meleget fogja átvenni.

A Thermo Drapes jelenleg három lakóház és egy varroda falán üzemel. Egy 81 négyzetméteres családi háznál, amelyet a rendszer tesztelésére is használnak, hét napig tartott a beszerelése, és karbantartásra eddig nem volt szükség.

Hátránya, hogy könnyűszerkezetes falra csak nagyon ritka esetben vagy egyáltalán nem lehet alkalmazni, panelépületen pedig elvileg beválhat, de sem tervezésnél, sem a gyakorlatban nem alkalmazták még. Kukoricza János az Origónak hangsúlyozza, hogy találmánya annál hatékonyabb, minél hidegebb van kint, viszont kiegészítő megoldásról van szó, ami nem váltja ki az épületben már működő fűtést. „Ne várják el, hogy a rendszer mindent megoldjon” – figyelmeztet.

customer survey

Ajánlott videó

Olvasói sztorik