Tudomány

Elérkezhet a gömbalakú napelemek kora? – Zöldszüret

Szélturbinákat épít az E.ON, az autóiparban vív harcot az Apple és a Google. Az EP ellenzi a génmódosított termékeket, az esővíz mérgező fémeket mos a Hortobágyon. - Zöldszüret

A napenergia felhasználása az egyik legdimanikusabban fejlődő iparág, a panelek hatásfoka folyamatosan javul, az előállítási költségük egyre alacsonyabb. A Rawlemon fejlesztőcsapata az első, aki szakít a hagyományos téglatest alakú formákkal, helyette egy gömb alakú “naplabdát” alkottak.

Ezt a gyönyörű, tökéletesen gömbölyű üveggömböt a német származású építész, André Broessel készítette, miután három éven keresztül dolgozott rajta annak érdekében, hogy a napenergiát egy még elérhetőbb és még hatékonyabb technológiává változtassa, amelyhez bárki hozzájuthat, bárhol legyen is a világban. A nap (és állítólag a hold) fényerejét a gömbben található víz erősíti fel, így a hatásfok lényegesen jobbnak mondható.

Az igazi hatékonyságot természetesen az jelenti, hogy a napelemeket Broessel úgy helyezte el, hogy mindig a gömb azon oldalán legyenek, ahol a legjobban érik az összegyűjtött napsugarak, azaz folyamatosan mozognak a nap járásával egyidejűleg. A két ötlet kombinálásával a Rawlemon nem kevesebb, mint 70 százalékos teljesítmény javulást ért el a hagyományos napelemekhez képest. Az alábbi videó remekül szemlélteti az alapvető működési elveket, érdemes megnézni!

szifon.com

Megkezdődött az E.ON 80 turbinából álló, összesen 288 MW beépített teljesítményű part menti szélerőműparkjának építése az Északi-tengeren. Szerdán tették le az Amrumbank-Nyugat szélerőműpark alapkövét a Németországhoz tartozó Helgoland szigettől 37 kilométerre északnyugatra. A beruházás számítások szerint egymilliárd euróból (300 milliárd forint) valósul meg. Összehasonlításképp: Paks bővítése 3750 milliárdból történik, teljesítménye 2400 MW.

Összesen nyolcvan szélturbinát helyeznek üzembe egy 32 négyzetkilométer – több mint 4700 futballpályányi – területen. A szélerőművek együttes teljesítménye 288 MW lesz, vagyis kb. 300 ezer háztartást láthatnak el árammal – közölte az E.ON. A tengeri szélerőműparkot a tervek szerint 2015 nyár végén helyezik üzembe. (MTI)

Az autóiparban folytatódik az Apple és a Google párharca, így a jövőben könnyen lehet, hogy nem csak azt kell eldöntenie a vásárlónak, hogy iOS vagy Android alapú készüléket vág zsebre, vagy épp csúsztat a táskájába, hanem azt is, hogy a gépjárművének telekommunikációs, navigációs és szórakoztató-rendszerét melyik operációs rendszerre bízza. A képlet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, a két titán autóipari előretöréséhez a nagy öregnek, a Microsoftnak is lesz egy-két szava, arról nem is beszélve, hogy új belépőként a Nokia is helyet követel magának a nagyok táborában. A tét hatalmas, aki kimarad az egészen biztos, hogy lemarad.

Tudják ezt az autógyártók is, akik vérmérsékletüknek és jövőbeni céljaiknak megfelelően azonnal lepaktáltak a technológia szektor valamelyik óriásaival, és akad közöttük olyan is, aki egyszerre több vasat tart a tűzbe. A felbolydulást látva pedig a beszállítók sem tétlenkednek és a kínálkozó lehetőséget megragadva igyekeznek minél hamarabb reagálni az új kihívásokra. 
porfolio.hu

A következő két évtizedben folyamatosan emelkedik Délkelet-Európa országainak energiaigénye, és ennek kielégítésében egyre nagyobb szerepe lesz a földgáznak – mondta a Horvát Energia Intézet (EIHP) igazgatóhelyettese csütörtökön budapesti előadásán.

Damir Pesut a Magyar Külügyi Intézetben (MKI) elmondta, hogy hosszabb távon a földgáz fedezheti a régió energiaigényeinek 20 százalékát, de nagy kihívást jelentenek az országok közti gyenge infrastrukturális kapcsolatok. Az infrastruktúra fejlesztése szükséges, már csak a gázszállítás miatt is. Hosszabb távon a földgáz fedezheti a régió energiaigényeinek 20 százalékát, de nagy kihívást jelentenek az országok közötti gyenge infrastrukturális kapcsolatok. Az infrastruktúra fejlesztésére azonban szükséges lenne már csak a gázszállítás miatt is – mondta el Damir Pesut a Magyar Külügyi Intézetben (MKI).
energiainfo.hu

Európai nyugdíjpénztárak fektették a legtöbb pénzt abba a Resonance Asset Management által kezelt befektetési alapba, amely négy brit szélerőművet vásárolt meg.A vagyonkezelő cég megerősítette, hogy lezárult a British Wind Energy Income Fund befektetési alap jegyeinek értékesítése, melynek során 100 millió dollárnyi jegyet adtak el, a tavaly februári 35 millió dollár után.

A legnagyobb beruházók közé az észak-európai és brit vállalati nyugdíjalapok és a brit állami nyugdíjpénztár tartoztak, melyből sikerült négy új működő szélerőművet vásárolnia az alapnak, amely így már öt erőmű felett rendelkezik.Az erőművek összes 12 turbinája 23,9 MW villamos energiát képesek előállítani, melyből az alap inflációhoz kötött bevételekre tehet szert, köszönhetően az államilag garantált áraknak.A 10 éves lejáratú alap 8-10 százalék közötti hozamot ígér a 10 év során a jövedelemelosztás útján. A Resonance szerint ezen a területen igen vonzó kockázattal korrigált hozamokra számíthanak a befektetők, ezért 2014-ben az alap tovább szeretné erősíteni pozícióját a megújuló energia piacán.
biztositasiszemle.hu

Viszi az esővíz a mérgező fémeket a Hortobágyon, a Greenpeace bevizsgáltatta a múlt héten vett mintáit. A rákkeltő kadmium és az ismert idegméreg ólom esetén a talaj határérték több mint 7 szeresét, króm esetén pedig a határérték több mint 20-szoros mennyisége volt kimutatható a mintában.

A Greenpeace az esővíz-elvezető árok (nem a csurgalékvíz árok) üldékéből, valamint az egyik monitoringkútból vett mintát küldte el elemzésre a Bálint Analitika laboratóriumába. Bár a minták akkreditált laboratóriumban lettek vizsgálva, az eredményeket a zöld szervezet nem tekinti reprezentatívnak, azzal a tájékozódást és a hatóság munkáját kívánja segíteni.
greenfo.hu

A mai nap folyamán az Európai Parlament több mint kétharmados többséggel megszavazta azt a határozatot [1], amely ellenzi a Pioneer által kifejlesztett 1507 nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyét.

Az Európai Parlament határozatában megállapítja, hogy az Európai Bizottság a 1507-es kukorica [2] engedélyezését a tagállamok miniszterei (az Európai Tanács) elé beterjesztő javaslatával túllépte a hatáskörét, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. Ezen felül felszólítják a Bizottságot, hogy ne tegyen javaslatot további génmódosított növények engedélyezésére mindaddig, amíg a génmódosított szervezetek hatásvizsgálatának módszereit jelentősen nem javítják.
greenprofit.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Jobban megéri Paksot bővíteni, mint megújuló energiába fektetni? Nem!

Két új atomreaktorral és 30 évnyi hitellel kötődhetünk Oroszországhoz – Zöldszüret


Ajánlott videó

Olvasói sztorik