Tudomány

Az áramtermelő padlólap lehet a legújabb őrület!

Hatékony energiatermelés a közösség bevonásával?  Újabb lépés az intelligens városok felé? Itt a Pavegen padlólap!

A Pavegen egy londoni székhelyű technológia, a vállakozás célja villamos energia termelése emberi lépések által. A fejlesztések 2012-ben kezdődtek, az első éles rendszert idén január elején, az amerikai Riverdale Country iskolában adták át.

Zach Halem, az intézmény egyik hallgatója hívta fel az iskolavezetés figyelmét a Pavegen technológiára, melyre az interneten böngészve talált rá. Mivel az ötlet elég eredetinek tűnt, az iskola felvette a kapcsolatot a londoni vállalkozóval, Laurece Kemball-Cookkal.

forrás: pavegen.com

A termék elsőre ránézésre egy műfűvel díszített járólapra emlékeztet, nem is gondolnánk, hogy a folyosó megvilágításához szükséges energiát teljes egészében képes előállítani.

Egy padlólap mérete 60cmx45cm, mélysége kicsit több, mint 8 centiméter. A teljesítményadatok kellemesnek mondhatók, 12 voltos effektív feszültség mellett lépésenként akár 7 Watt energiatermelésre számíthatunk. Telefonos applikácó segítségével könnyen nyomonkövethető, mennyi energiát termelt a padlólap.

Amellett, hogy teljesen környezetbarát technológiával készül, remekül szemlélteti a megújuló energiákban rejlő lehetőségeket a gyerekek számára.

Laurence Kemball-Cook, a technológia fejlesztője elmondta, valójában nem a lépések generálják a villamos energiát, hanem a súly, amivel ránehezedünk a padlólapra. Már néhány darab elegendő energiát képes generálni a világításhoz vagy a mobiltelefonok töltéséhez, rengeteg lehetőség rejlik az utcai reklámozás fejlesztésében, a technológia segítheti az intelligens városok létrejöttét.

Több működő kísérleti projekttel találkozhatunk a Párizsi Maratonon és a Londonban lévő metróvonalakon is.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Rengeteg szemetet generálnak a szaloncukros csomagolóanyagok

Napelemes varázsszőnyeg egy svájci sípályán- Zöldszüret

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik