Tudomány

Egy térkép mind fölött

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2014. 01. 05. 09:23

De ehhez a térképnek semmi köze a Gyűrűk Urából jól ismert gyűrűhöz, még Középfölde sincs rajta, de ettől függetlenül nagyon menő dolog.

Mert az alábbi animgifben (mozgóképben) egyetlen képbe van sűrítve az ismert világ elmúlt 4000 éve. Az ötlet pedig onnan jött, hogy Edward Quin 1830-ban alkotta meg a Historical Atlas in a Series of Maps of the World as Known at Different Periods elnevezésű atlaszát, ami nagyjából annyit jelent, hogy az ismert világ különböző korszakaiból összeállított történelmi atlasza.

Quin akkor 21 különböző térképet használt fel alkotásához – írja a Slate. A térképekről pedig azt állította, hogy a különböző korokban csak ennyit ismertek a világról.

összes térkép nagy (térkép, ) Így tágult ki az ismert világ

Ebből az összeállításból készült most el egy animgif, ami jól szemlélteti, hogyan tágult ki világunk. Első térképe i.e. 2348-ból való és az Özönvíz nevet viseli, az utolsó pedig 1828-ra van datálva, ennek a neve pedig az Általános Béke Vége.

A képek körül látható fekete felhőt Quin rajzolta a térképek köré, ezzel próbálta érzékeltetni a felfedezések ütemét. Az összes felhasznált kép, valamint a hozzájuk tartozó magyarázat pedig ezen a linken érhető el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.