Tudomány

Sárga csekkel a rezsicsökkentésért!

Harc a rezsi ellen sárga csekkel (rezsicsökkentés, )
Harc a rezsi ellen sárga csekkel (rezsicsökkentés, )

Ez a rezsicsökkentésnek nevezett hatalomtechnológiai célszerszám szinte kínzóeszköz azok számára, akik szerint nem ártana lassítani a Föld tönkretételének folyamatán. Még szerencse, hogy lassan elkopik a hegye és úgy tűnik, nyárra a kukába kerül.

Találtam a postaládában egy levelet tegnap, amit miniszterelnökünk írt alá a Fidesz elnökeként, mellette pedig aláírta még egy általam teljesen ismeretlen nevű valaki, mint Fejér megye, 3. számú választókerület. Elsőre nem is értettem az egészet, aztán azt gondoltam, hogy csak valami kisstílű vidéki politikuspalánta furcsa kampánypróbálkozása; ma viszont kiderült, hogy országszerte sokan kaptak ilyen levelet, a fővárosban is, vidéken is. Aki esetleg nem kapott, az is hadd lássa, íme:

Elnézést a gyűrődésekért, ez első reakcióm nyoma, pont a rezsicsökkentő csökkentő fatüzeléses konyhai csikótűzhelyünk mellett állva bontottam ki a levelet

Tényleg ilyen hülyék vagyunk? Annyira ostoba az egység sugarú magyar átlagválasztó, hogy sárga csekket lehet neki küldeni a gázszámla csökkentésének támogatására? És nekem is? Én is ilyen korlátolt baromállat vagyok? Biztosan, ha a legnépszerűbb hatalmi tényező így gondolja.

De most komolyan, megrendült a bizalmam a világképemben. Lehet, hogy én tévedek? Ha a választás előtt három hónappal a kormánypárt egy ilyen levélben akar megszólítani, lehet, hogy tényleg jó dolog ez a rezsicsökkentés? Lehet, hogy hülyeség azon elmélkedni, hogy amíg a zemberek ivóvízzel húzzák le a vécét, amíg a túlfűtött közintézmények nagy részében tömítetlen vasajtók résein süvít ki-be a januári 15 fokos szél, amíg szigeteletlen, repedezett falakon, vetemedett ablakok mellett ott figyel havi pár ezerért a tévészolgáltatók logójával díszített parabolaantenna, addig nem is elég drága a víz, a villany, a gáz? Lehet, hogy tényleg jó ötlet 10, 20 százalékkal csökkenteni mindenki gázszámláját, szociális szempontok figyelembe vétele nélkül, még a fujgazdag fujbolsi Gyurcsány Ferencét is, aki köztudomásúlag fujmedencét fűt az immár számára is hatalmi szóval olcsóbbá tett energiával?

Aztán ma reggel megnyugodtam egy kicsit. Magyar Nemzet, 13. oldal, Fónagy Jánost idézik: “Az a cél, hogy 2014. nyarától valósuljon meg az újabb rezsicsökkentés. Viszont az, hogy ez sikerülni fog-e, az első negyedév gazdasági, társadalmi, politikai eredményeitől is függ.

Szóval tényleg csak kampány ez az egész. Véletlenül pont a választás előtti év második felében futtatták fel ezt a kádárista blődséget, hogy majd annyi lesz különböző piaci termékek ára, amennyit a Párt mond, és véletlenül pont a választás utáni félévre kezdik már most kilebegtetni az egészet, ezzel, hogy már nem mindenáron fogjuk megnyerni a rezsiharcot, hanem csak ha jók leszünk.

Hát naná, hogy nem leszünk jók, ha nyer áprilisban a Fidesz, azért, ha veszít, azért. Szóval aki rezsit akar csökkenteni, hosszú távon továbbra is jobban jár, ha ezt nem a szavazólap helyes kitöltésével próbálja megoldani, hanem szigeteléssel, takarékos háztartási berendezések vásárlásával, tudatos erőforrás-használattal és egyéb nem unortodox módszerek alkalmazásával. És közben egy kicsit sajnálkozhat azon, hogy a kormány nem ebben segíti őt támogatásokkal, mint Európa szerencsésebb vidékein szokás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik