Tudomány

New York betiltotta a polisztirol ételhordókat!

New York újabb lépéssel bizonyította, hogy egy nagyvárosnak törekednie kell a környezetvédelemre, mert a hanyagságnak beláthatatlan következményei lehetnek. Most az eldobható, polisztirol tárolók, hordozók tiltásával tettek nagy lépést előre.

Az Egyesült Államok ikonikus városa, New York mindig is élen járt a környezettudatos átalakulásban. Nemrég megkezdődött a hatalmas metropolisz összes világítótestének cseréje, alacsony fogyasztású fénydiódás típusokra, most pedig a polisztirol hab tiltásával tettek nagy lépést a fenntartható életmód felé.

A polisztirol habból készülő edények, hordozók betiltása hatalmas lépés, hiszen a feleslegesen tunye életmódot szolgáló anyagból évente 23000 tonna szemét keletkezett a városban.

A legtöbb ilyen pohár, ételhordó nem tűnik el hónapok alatt, ha a környezetbe kerül, még jó 500 évig tart a lebomlása, ez ellen pedig a megelőzéssel küzdhetünk eredményesen.

A helyi környezetvédő csoportok természetesen üdvözölték a döntést: “Hatalmas győzelem ez mindannyiunk számára, a jövő generációji látni fogják, hogy egyértelmű döntés volt, ami bizonyítja, hogy New York készen áll az igazi változásra.” – mondta Christopher Chin.

Egy éven belül lép életbe a tiltás, viszont a gyártók is kapnak egy esélyt. Ha ennyi idő alatt bizonyítják, hogy újra felhasználható formában is képesek gyártani az anyagot, akkor maradhat a megoldás, bár ennek megvalósulásában nem bíznak a szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik