Tudomány

Ennyien leszünk holnapra

újszülött (újszülött, )
újszülött (újszülött, )

Másodpercenként 2-3 baba születik. Elsejére 7,2 milliárd ember él majd a Földön.

A Német Világnépesedési Alapítvány (DSW) a napokban hozta nyilvánosságra új adatait, amely szerint az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is 80 millió fővel gyarapodott bolygónk lakossága. Míg az iparosodott országokban többnyire stagnált vagy csökkent a népességszám, addig a fejlődő államokban tovább növekedett.

Abból kiindulva, hogy másodpercenként 2,7 újszülött jön a világra, január 1-jén már 7 202 951 000 ember lesz a Földön. Száz főre kivetítve ebből 10 európai, 15 afrikai és 60 ázsiai lakos lesz, a többi más földrészek lakója – állítja az alapítvány.

Közel a 10 milliárd

Az ENSZ legújabb becslése szerint 2100-ra 11 milliárdan leszünk, noha két éve még csak 10 milliárdot becsültek. Más számítások szerint 13-17 milliárdos lakosság is elképzelhető 86 év múlva.

A legnagyobb robbanás Afrikában várható, ahol a század végére 4,2 milliárd főre ugrik a mai 1,1 milliárdos népesség. A várható „top 10-ben” nyolc afrikai ország mellett a második India, a nyolcadik pedig az Egyesült Államok. Az első helyre Nigéria esélyes, lélekszáma úgy megugrik, mintha egész Európa odaköltözne.

Mennyit bír a Föld?

A brit természettudós, Sir David Attenborough is a túlnépesedés veszélyeire figyelmeztet. Az ő élete alatt megháromszorozódott a Földön élők száma.

Szerinte a globális felmelegedést is úgy lehetne megállítani, ha korlátoznánk a népességnövekedést – egyebek közt szexuális felvilágosítással.
Arra figyelmeztet, hogy ha mi nem lépünk, a természet fogja megoldani ezt a problémát – csöppet sem fájdalommentesen.

A hasonlóan gondolkodó BOCS Civilizációtervezés Alapítvány a teljes filmet lefordította magyarra. Meghívásra vetítik előadással, beszélgetéssel egybekötve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik