Tudomány

Gőzerővel dolgoznak az E-hulladék újrahasznosításán

Gondolta vonla, hogy a feltörekvő gazdaságok ma már több e-szemetet termelnek, mint a gazdag országok?
Tudta, hogy egy átlagpolgár évi 7 kg, egy amerikai évi 30 kg e-szemetet termel?
Nyugalom, jó biznisz lesz: egymillió mobiltelefonból 24 kilogramm aranyat, 250 kilogramm ezüstöt, 9 kilogramm palládiumot és 9 tonna rezet lehet kinyerni!

Az ENSZ, civilszervezetek és kormányok által fenntartott, az Elektronikus Szemét Problémájának Megoldásáért nevű szervezet, azaz a StEP, először készített országokra lebontott térképet a világon felhalmozott elektronikus hulladékról.

forrás:ecycle.co.za

A jelentéssel, – amely felsorolja, hogy hol állnak a legnagyobb hegyekben a használt hűtő- és mosógépek, televíziók, számítógépek és egyéb eszközök -, azt szeretnék elérni, hogy az egyes országok tegyenek lépéseket az esetenként mérgező anyagokat tartalmazó elektronikus szemét feldolgozására és újrahasznosítására.

A térkép jól jelzi, hogy a feltörekvő országok fejlődése nemcsak gazdasági, de környezetvédelmi értelemben is átrajzolja a világot.

“Az e-hulladék problémájára globális szinten kell odafigyelni” – hangoztatta Rüdiger Kühr, a StEP főtitkára. A szervezet tanulmánya szerint a tavaly évi 49 millió tonnát kitevő elektronikus hulladék mennyisége 4 éven belül 65 és félmillióra ugrik, ami 33 százalékos növekedést jelent.

2017-re a világszerte kidobott régi mosógépek, hűtők, számítógépek, elemmel vagy hálózati feszültséggel működő eszközök tömege, egyenlő lesz majd tizenegy gízai piramis vagy kétszáz Empire State Building tömegével – jegyzi meg a Reuters.

A gazdag országok szemetének egy része a fejlődő világba kerül, ahol azt veszélyes körülmények között, fillérekért dolgozó emberek szortírozzák szét.

A feltörekvő világ – így Oroszország, és más volt szovjet tagállamok – már több elektronikus hulladékot termel, mint a fejlett államok – Amerika, az EU, Japán és Ausztrália – együttvéve.

2012-ben a fejlett világ 23 és félmillió tonnát produkált, míg mások 25 és fél tonnát. 2017-re a fejlődő világ lesz felelős az elektromos hulladék nagyobb részéért. A StEP szerint az a gond, hogy az érintettek – bár tudnak a negatív környezeti hatásokról – mégsem ismerik fel, milyen méretű problémával áll szemben az emberiség.

Az újrahasznosításba a fogyasztókat is be kell vonni – hangoztatta Rüdiger Kühr. A tevékenység hasznot is hajthat: egy tanulmány szerint egymillió mobiltelefonból 24 kilogramm aranyat, 250 kilogramm ezüstöt, 9 kilogramm palládiumot és 9 tonna rezet lehet kinyerni.

A StEP szerint egy átlagpolgár a világon évi 7 kilogramm elektronikus szemetet termel – a legtöbbet az amerikaiak, közel évi 30 kilogrammot.

Szvetnik Endre, London
inforadio.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Mindenki kiszáll a román atomerőmű projektből – Zöldszüret

Hat tévhit a megújuló energiáról és három tanács a végére

Ajánlott videó

Olvasói sztorik