Tudomány

Mindenki kiszáll a román atomerőmű projektből – Zöldszüret

Hajnalban új rekordot mértek Pápán, 22MV kapacitású geotermikus energia projektet indít az Audi, jövőre megjelenhetnek a helyközi kerékpárjáratok - Zöldszüret

Az Enel és az ArcelorMittal is kiszáll a romániai Cernavoda atomerőmű (CNE) hármas és négyes blokkjának megépítését célzó több mint hatmilliárd eurós projektből, így már csak a román állam marad (a Nuclearelectrica vállalat révén) a tervezett beruházás egyedüli részvényese. Bukarest több tendert is kiírt az új reaktorok megépítésére, eredetileg a cseh CEZ, a német RWE, a spanyol Iberdrola és a belga-francia GDF Suez csoport is beszállt a projektbe, de ők már 2010-ben visszavonultak.

A helyzet nem csak itt, Bulgáriában is zavaros. A hivatalosan információ szerint a befektető részvényesek többségi tulajdonrészt szerettek volna az atomerőműben, ám nem sikerült érvényesíteni akaratukat a román állammal szemben, ezért szállnak ki a projektből.
geenfo.hu

Ma hajnalban Pápán 10,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyen magas napi minimumhőmérsékletetre még nem volt példa december 26.-án, jóval felülmúlta az 1983-ban Szekszárdon mért 9,2 fokos rekordot. Az amerikai online sajtó is rekord közeli értékről számol be: Kalifornia és Utah államban a csapadék mennyisége és a hőmérséklet is magasabb a megszokottnál.  A fehér Karácsony idén elmaradt, fagypont alá nem fog menni a hőmérséklet a következő napokban sem. Hószállingózásra legközelebb január második hetében számíthatunk.
met.hu


A PannErgy
tagvállalata 17 éves, 15 évvel meghosszabbítható megállapodást kötött az Audi Hungaria Motor Kft.-vel geotermikus hőenergia szállításáról. A Győri Geotermikus Projektet a PannErgy tagvállalata részben az elnyert 1 milliárd forint vissza nem térítendő KEOP-2012-4.10.0/B számú európai uniós pályázati forrásból kívánja megvalósítani. A Győri Geotermikus Projekt első fázisa veszi kezdetét, amelynek keretében egy termelő, valamint egy visszasajtoló kút fúrása indul el. A szolgáltatott geotermikus hőenergia tervezett mennyisége az előzetesen rendelkezésre álló adatok alapján 367.200 GJ/év. A teljes beruházás mintegy 22 MW kapacitás kiépítését célozza meg.
zoldtech.hu

Jól halad a Kerékpáros Kerekasztal, már 21 önkormányzat csatlakozott a településeket összekötő kerékpáros közlekedés támogatásához. A Kerékpáros Charta-t aláírók azt szeretnék, hogy a kormány a 2014-2020 közötti időszakra legalább 20 milliárd forintos támogatást adjon helyközi és a helyi kerékpáros közlekedési fejlesztésekre. A kerékpáros szervezetek felhívására eddig 21 település csatlakozott az ország különböző pontjáról. Ezek: Békés, Budapest III. Kerület (Óbuda), Budapest XIII. Kerület, Csömör, Gyomaendrőd, Győr, Gyula, Makó, Mezőberény, Pitvaros, Ráckeresztúr, Sárbogárd, Szarvas, Tapolca, Tata, Telki, Tihany, Vác, Váckisújfalu, Verőce, Vép.


Állami kézbe
kerülhetnek a Mol földgáztározói is, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közvetlen egyedüli irányítást szerezzen az MMBF Földgáztároló Zrt. felett. Az energiainfo szerint a részesedésszerzés versenyaggályokat nem vet fel, ugyanis az MVM irányítása alá került korábbi E.On tárolók és az MFB által most megszerzett volt Mol tároló versenyjogi értelemben két egymástól független vállalkozás irányítása alatt áll.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Hat tévhit a megújuló energiáról és három tanács a végére

Nem lesz áfa a tetőnapelem-rendszerre?

December 20.-án élőláncos tüntetés a Városligetért – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik