Űrsétával telik a karácsony az űrállomáson

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajósai szombaton űrsétára indultak, hogy megjavítsák a Nemzetközi Űrállomás (ISS) meghibásodott hűtőrendszerét.
Kapcsolódó cikkek

Rick Mastracchio és Michael Hopkins amerikai űrhajósok összesen valószínűleg három űrsétát tesznek, amelyek során kicserélik az egyik hűtőrendszer meghibásodott szelepet tartalmazó ammóniapumpáját. Az asztronauták a következő alkalommal hétfőn, majd a tervek szerint karácsony napján lépnek ki az űrbe. A NASA történetében ez lenne az első karácsonyi űrséta.

Nem hagyják tartalék nélkül az űrállomást

A 450 tonnás ISS hűtőrendszere 10 nappal ezelőtt hibásodott meg, azóta az egyik ammóniapumpa egyik szelepe nem működik rendeltetésszerűen. Az ügynökség illetékesei korábban megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát a meghibásodás, mivel a másik hűtőrendszer tökéletesen működik. A NASA mindazonáltal úgy döntött, nem kívánja hosszú ideig tartalék rendszer nélkül hagyni az állomást.

Az állomáson óvatosságból csökkentették azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.

Házibarkács lélegeztetés

Mastracchionak ez a hetedik űrsétája, Hopkins első alkalommal lép ki az űrbe szombaton. Mindkettejük szkafanderét “házilag” készített lélegeztető csövekkel és nedvszívó párnácskákkal szerelték fel, hogy megelőzzék a Luca Parmitano olasz űrhajóssal történt incidens megismétlődését.

Az olasz asztronautának július 16-án meg kellett szakítania az ISS-en kívüli munkát, mivel víz szivárgott a sisakjába, és kis híján megfulladt. Parmitano csak amerikai űrhajóstársa, Chris Cassidy segítségével tudott visszatérni az űrállomás fedélzetére. Az eset után a NASA felfüggesztette az űrsétákat.

Mint egy hűtőszekrény, akkora

A jelenlegi javítás hatalmas vállalkozásnak számít, eddig csak egyszer kíséreltek meg hasonló pumpacserét 2010-ben. A két űrhajós, aki a korábbi munkálatokat elvégezte, jelenleg az irányító központból segíti az űrsétán lévő asztronautákat.

A 353 kilogramm súlyú pumpa körülbelül egy kétajtós hűtőszekrény méretével azonos, mérgező ammóniát tartalmazó csőhálózattal felszerelt ormótlan berendezés. A NASA által kidolgozott terv első részeként szombaton lekapcsolják a meghibásodott pumpát az űrállomás rendszeréről, majd hétfőn teljesen kihúzzák, és elhelyezik az új alkatrészeket, az utolsó sétán pedig működésbe hozzák az újonnan felszerelt pumpát.

A december 11-én történt meghibásodás után a szakemberek sikertelenül próbálták a Földről helyrehozni a rendszert. Később másfajta szeleppel próbálták szabályozni a hőmérsékletet. Ez utóbbi eredményesebbnek bizonyult, a NASA múlt kedden mégis úgy döntött, hogy űrsétára van szükség a súlyos probléma megoldásához.