Tudomány

Így kémkedik utánad a feleséged

Kiszolgáltatottá tesz bennünket a modern technika, a gépek és a közlési vágy nagyobb ütemben fejlődik, mint a félelem attól, hogy más is megtudhatja a titkainkat. Gyakorlatilag bárki lehallgathat bárkit, bármikor, bárhol. Nem kell ehhez a titkosszolgálatnak lennie, a feleség, a férj is megteheti. És, ha megteszi, bár maga sem tudja, bűncselekményt követhet el.

Még hollywoodi sztárpároknál sem ritka, hogy szeretnék kifürkészni egymás titkait. Katie Holmes és Tom Cruise válását az egész világ élőben követhette. Azt azonban kevesen tudják, hogy mind a ketten eldobható mobilokkal kommunikáltak, hogy még véletlenül se tudják egymást lehallgatni. De nem csak a mobilok veszélyesek.

A számítógépekre számos olyan szoftver létezik, amelyeknek az a feladata, hogy a gyanútlan férj, vagy éppen feleség összes titkát elküldjék a párjának. A mennyiség azonban lehet sokkoló. Ha beütjük a keresőbe a keylogger kifejezést, akkor majdnem 3 millió találat érkezik. És a kereső szerint mi magyarok előszeretettel ütjük be azt is, hogy van-e a program magyarul, hogyan kell használni és hol kell hozzájutni.

De ha nem vagyunk elég tájékozottak a programok telepítésében és használatában, videós segítséget is kapunk. A YouTube-on 100 ezernél is több videó van fenn, ami mind azt magyarázza el, mit és hogyan csináljunk, hogy hozzájussunk, mondjuk a párunk titkaihoz.

Persze van olyan videó is, ahol a feltöltő öles betűvel figyelmeztet, hogy természetesen ő nem arra biztat, hogy kémkedjünk, hanem csak azt szeretné megmutatni, mire vigyázzunk. Majd részletesen megmutatja, mit kell tennünk, hogy cyber 007-essé váljunk.

Rónaszéki Péter, az Óbudai Egyetem szakértője szerint szeretünk programokat telepítgetni a másik gépére. De az, hogy valamihez segítséget kapunk az interneten, még nem jelenti azt, hogy az megbízható. Előfordulhat ugyanis, hogy a titkos adatcsomagot nem csak mi kapjuk meg, hanem máshová is elküldi a program.

Egyébként számos cég megfigyel minket. Amikor nyitunk egy ingyenes email fiókot, amikor elfogadjuk, hogy a számítógépünk böngészője jelentéseket küldjön az internetezési szokásainkról, akkor mindannyiszor arra is engedélyt adunk, hogy mindent tudjanak rólunk. Mindent. Legálisan.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik