Tudomány

Kicsi, jó arc és játékrakétát kér karácsonyra – Ki az?

Hát ő Kirobo, a Nemzetközi Űrállomás első humanoid robotja. Videó.

Bírja a súlytalanságot és játékrakétát kér karácsonyra – mondta a Nemzetközi Űrállomás japán asztronautájának Kirobo, az első humanoid robot, akit felküldtek az űrbe.

Kirobo fejlesztői pénteken tették közzé az első felvételt az űrállomáson tartózkodó humanoid robotról. A pár arasznyi magasságú gépemberke japánul válaszolgatott Vakata Koicsi űrhajós kérdéseire, ezzel a robot önálló beszédfunkcióját tesztelték.

Vakata örömmel üdvözölte a robotot, majd megkérdezte tőle, hogy érzi magát a súlytalanságban. “Hozzászoktam, semmi probléma” – válaszolta Kirobo, aki később azt is elárulta, hogy karácsonyra játékrakétát szeretne a Mikulástól.

A humanoid robotot úgy programozták, hogy ha kérdezik, képes önálló válaszokat fogalmazni, és nem csak előre beprogramozott szöveget szajkóz meghatározott kérdésekre.

Takahasi Tomotaka, a robot tervezője ki is emelte: az autonóm funkció miatt előre nem lehetett tudni, hogyan válaszol majd Vakata kérdéseire Kirobo.

A csevegés alatt Kirobo néha szünetet tartott, Vakata pedig a szokásosnál kissé lassabban beszélt hozzá, de Takahasi szerint egyre gördülékenyebb a párbeszéd.

“Tanúi lehetünk egy ember és egy robot között létrejövő kapcsolat első lépéseinek, és szerintem ez a legnagyobb sikerünk” – hangsúlyozta a tervező.

Kirobót nyáron küldték fel az űrállomásra egy teherűrhajóval, Vakata pedig novemberben érkezett, hogy márciustól átvegye az űrállomás parancsnokságát.

A humanoid robot tesztelése egészen a Földre való visszatéréséig, 2014 végéig folyik majd.

Olvasói sztorik