Tudomány

Az élővilág kétharmadát sodortuk végveszélybe

okapi (okapi, )
okapi (okapi, )

Több mint 70 ezer vizsgált fajból 21 ezret fenyeget a kihalás veszélye. Köztük a zsiráf erdei rokonát, az elbűvölő külsejű okapit.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) idén kiadott Vörös listájából az derült ki, hogy az idén is vizsgált 71 576 fajból 21 286 állat, illetve növényfajt a kihalás fenyegeti.

Végveszélyben

Az IUCN a természeti értékek megőrzésére létrehozott nemzetközi szervezet. Fő feladata, hogy a bátorítsa és segítse a biodiverzitás megőrzését és a természet erőforrásainak mértékletes használatát, az ökológiai rendszerek fenntartását. A szervezet rendszeresen kiadja ott kihalással fenyegetett fajok vörös listája, vagy csak egyszerően a Vörös listát.

Egyik emblematikus figura az erdei zsiráfként is emlegetett okapi. A nagy termetű állatot rejtett életmódja miatt csak a XX. században ismertük meg. Az 500-1000 méteres tengerszint feletti magasságot kedveli.Bizonyíthatóan csak a Kongói Demokratikus Köztársaság területén, a Kongó-medence sűrű esőerdőiben él szabadon.

A zsiráf legközelebbi rokona, bár alkata és mérete inkább hasonlít a lovakhoz. testhossza 2–2,5 méter, marmagassága 1,5–1,7 méter, súlya 200–250 kilogramm. A nyak hosszabb, mint ami a kérődzőkre jellemző, de messze nem közelíti meg a zsiráfét.

A Kongó területén évtizedek óta zajló fegyveres konfliktusok és az orvvadászat, valamint az egyre jobban terjedő illegális bányászat hamarosan eltüntetheti a föld színéről. A baj tényleg nagy: ha a kongói hivatal nem tesz valamit megmentésükért, akkor nemsokára már csak a kongói bankjegyek grafikáin élnek majd tovább – idézi IUCN okapik védelmével foglalkozó csoport egyik vezetőjét a Greenfo.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik