Tudomány

Vizet találtak a Jupier egyik holdján – Zöldszüret

Jócskán alulbecsülték a Yellowstone-i parkban lévő vulkán méretét, újra vita folyik az új paksi blokk megtérüléséről, Lázár visszavonja a nyertes naperőmű pályázatok egy részét - Zöldszüret

Vizet talált a NASA a Jupiter Europa nevű holdján – írja a spacetelescope.org. Az Europáról eddig is azt tartották, hogy a jeges felszín alatt folyékony vízóceánok lehetnek, a hold eddig is a földön kívüli élet keresésének egyik elsődleges célpontja volt. Ez a mostani eredmény az első alkalom, hogy a folyékony víz jelenlétére bizonyítékot találtak a kutatók. „A déli pólus körül talált vízpára megerősíti annak lehetőségét, hogy az Europán kialakulhatott az élet” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Lorenz Roth, a San Antonió-i Délnyugati Kutatóintézet munkatársa. A Hubble felvételei alapján az Europa a második hold a Naprendszerben, ahol vízpára jön létre, 2005-ben a Cassini űrszonda a Szaturnusz Enceladus nevű holdján észlelt hasonló vízpa jelenséget. A Hubble-ra szerelt spektrográf egy halvány ibolyántúli fényt vett észre a hold déli pólusa felett kialakuló sarki fényben. A sarki fény kialakulásáért egyébként a Jupiter erős mágneses mezeje felel, ami annyira felgyorsítja a hold felé tartó részecskéket, hogy azok felhasítják a felszín közelében lévő pára vízmolekuláit, az így felszabaduló hidrogén- és oxigénatomok könnyen azonosítható nyomait észlelte a spektrográf.

Ha a yellowstone-i vulkán ma törne ki, a következmények katasztrofálisak lennének, pedig már régóta esetdékes egy ilyen kitörés. Új megfigyelések szerint a föld alatti vulkán kiterkedése akár 2,5-szer nagyobb lehet, mint eddig hitték. A Utahi Egyetem kutatócsoportja az üreg kiterjedését kilencven kilométerre becslik, a kamra mélysége 2 és 15 kilométer között lehet. Maguk a kutatók sem biztosak abban, hogy kitör-e még egyszer a vulkán, legutóbb 640 ezer éve tört ki, akkor az egész kontinenst beborította a láva és hamu.
www.richarddawkins.net

A megújuló energiatermelés elterjedése és alacsony szén-dioxid-kvóta árak – ez két olyan tényező, amely jelenleg egyáltalán nem kedvez egy új európai atomerőmű megépítésének Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint. Úgy látja, ettől még van életképes építési modell, de ehhez vagy a magyar kormányokba vetett bizalmat kell megerősíteni, vagy el kell fogadni a külföldi tőke bevonását. –Írja az mno.hu Varró László szerint Európának szüksége van atomerőművekre, azonban a megújuló energiák térnyerése meghosszabbítja a megtérülést.

Tíz hónappal azután, hogy lezárult az NFÜ megújuló energiák felhasználását támogató pályázata, a napokban módosították a pályázati feltételeket. Napelemfarmok építésére mégsem adható támogatás, holott a hazai vállalkozások többszörös igényt nyújtottak be a 9 milliárdos keretre. Szeptemberben kiderült, hogy a pályázók között volt több NFÜ-közeli cég is, ezért akkor Lázár János felfüggesztette a további kifizetéseket. Ebben a ciklusban már biztosan nem épülhetnek naperőművek uniós támogatással Magyarországon, Százmilliárd forintnyi támogatást követelhet vissza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Veszélyben azok a nyertes pályázatok lehetnek, amelyek nem mentek át az ügynökség átláthatósági szűrőjén – szemlézi a pénteki Magyar Nemzetet az MTI. Az átvilágítási kampány nem megy zökkenőmentesen, a rossz kommunikáció miatt több ártatlan cég és szervezet feketelistára került.
index.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Kis Karácsony, zöld Karácsony

Miért érkezett fordulóponthoz az e-mobilitás szektor?

Lemondott a OKTVF főigazgatója – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik