Tudomány

Kis Karácsony, zöld Karácsony

Hallottunk fehér Karácsonyról, hallottunk szomorú Karácsonyról. De vajon hányan hallottunk a zöld Karácsonyról? Nem azt jelenti, hogy a karácsonyfa színe zöld. A környezettudatos ember gondolkodik zöld Karácsonyban. Olyan Karácsonyban, amely után a lelkiismeretünk is tiszta marad. És a környezet is. A következő tanácsok amolyan lépésről-lépésre stílusban próbálnak hozzásegíteni ahhoz, hogy miként lehet a Karácsony vallási, kulturális és zöld ünnep is egyben.

Zöld tisztítószerek a nagytakarításnál

Még el sem kezdődik a Karácsony, de már odavágunk egy jó nagyot a környezetünknek a takarítószerekkel. Pedig lehet ám másként is. Kis odafigyeléssel vásárolhatunk környezetbarát tisztítószereket, amelyek ugyanúgy tisztítanak, csak még egészségesek is. És ez a hozzáállás igaz az ünnepek utáni romeltakarításra is. A mikroszálas anyagok használata például kevesebb tisztítószer-felhasználást igényel, de az eset és a sütőszóda is csodákra képes. Nagyon fontos tudnivaló, hogy napjaink nagyon jól szigetelő házaiban a tisztítószerekből sokkal hamarabb ki tud alakulni káros koncentráció, amelyet szellőzéssel elkerülhetünk. Az illatosított tisztítószerek legtöbbje kerülendő, a tisztaságnak nincs illata.

Ügyes karácsonyfa-választás

Ne vásároljunk vágott fenyőt. Drága, hamar tönkremegy és a legdurvább vétek a természet ellen! Ha mindenképpen élő fára vágyunk, vegyünk gyökereset. Igaz, gyökeres fából nehéz nagyot választani, de a gyökeres fenyők az egész ünnep alatt szépek maradnak és nagy esélyük van arra is, hogy túléljék azt a sokkot, amit a meleg lakás jelent nekik. Próbáljuk szoktatni a fát a meleghez. Ha van előszoba, akkor tartsuk ott pár napig. Ha van használaton kívüli szoba, akkor tartsuk ott pár napig, alacsonyabb hőmérsékleten. És ugyanezt a fokozatos szoktatást tartsuk meg tavasszal is, mielőtt megpróbálnánk kiültetni. Ha nem vagyunk kertészek, kérjük ki kertész segítségét. A gyökeres fenyőt egyébként nem is feltétlenül kell kiültetni. Ha elég nagy cserépbe ültetjük, eléldegél abban is még két-három évet. És ezután még mindig kiültethetjük. A köztes években pedig szép és ingyenes karácsonyfa lehet belőle.

Ne feledjük, a műfenyő NEM zöld! A gyártásánál annyi aljasságot elkövetnek a természet ellen, hogy gyakorlatilag csak olcsóbb lesz, mint a vágott fa, de a környezetet ugyanúgy károsítja. A több éven át felhasznált műfa ráadásul poros, penészes lehet, így még csak nem is szép. Nagyon sokan csinálják azt, hogy szobafenyőt díszítenek fel. Vagy bármilyen megfelelő méretű szobanövényt. Ha óvatosan csináljuk, nagyon jó megoldás lehet ez is és ezek a növények túl is fogják élni. Ráadásul nekünk egyedi, senki másnál nem látott fánk lesz, amire mindig emlékezni fogunk. Meg aki látja nálunk, az is.

Ajándékok

A jól kiválasztott ajándék környezetbarát. Ha eltaláljuk a másik vágyát és azt évekig fogja is használni, akkor az ajándékból csak évek múltán keletkezik szemét. A rossz ajándékból meg Karácsony után azonnal. Gondoljuk meg hát, hogy tényleg szüksége van-e a másiknak arra a dologra, vagy jobban örülne valaminek, amiből nem lesz szemét. Nem feltétlenül kell tárgyat ajándékozni Karácsonyra. Adhatunk élményt is. Utazást, koncertet, színházjegyet. Amellett, hogy támogatjuk a kultúrát és feledhetetlen élményeket ajándékozunk, a szemét is nullára csökkenthető ezekkel. És gondolkodjunk el azon, hogy kell-e egyáltalán ajándék Karácsonyra. Nem az a legnagyobb ajándék, ha vagyunk egymásnak?

Újra hasznos csomagolás

Sokan keresik az újrahasznosított anyagból készült csomagolásokat és már ez is dicsérendő hozzáállás. De mi van akkor, ha magunk hasznosítjuk újra a csomagolást. Ha az egymásnak szánt ajándékokat évről-évre ugyanabba a csomagolásba rejtjük? Kedves dolog is tud lenni, ha évről-évre előkerül ugyanaz a szép és egyedi csomag és a megajándékozott már kedves ismerősként üdvözli. Elsőre furcsának hangzik, miközben nullára csökkenti a hulladékot és nem mellesleg a költségeinket is. Az ünnepek után nincs más dolgunk, mint eltenni ezeket a következő évre. A kis gyerekeknek is megmagyarázhatjuk úgy, hogy a Jézuska/Télapó csak itt hagyta a zsákját, amiért egy éjjel majd visszajön. Így tudjuk a gyerekünket már egész kicsi korában a környezettudatos szemléletre nevelni. Ha már a Jézuska is zölden gondolkodik…

Fényes ünnep a Karácsony

Ha elfogadjuk, hogy a Karácsony fénye a szívünkben kell kigyulladjon, nagyon sokat tehetünk a környezetvédelemért a felesleges karácsonyi fények elhagyásával. Nyugatról átvett szokás csupán a házak fényfűzérezése, amely szokás nagyon sok felesleges energiát fogyaszt. Ha a karácsonyi világítás számunkra hozzátartozik az ünnephez és nem akarunk lemondani róla, a hagyományos izzók helyett használjunk LED-eket. Ezek fogyasztása tizede az izzószálas megoldásoknak, jobban bírják a strapát és az élettartamuk is hetven-százszorosa az izzókéinak.

Saját díszek készítése

Ugye ismerős az a szó, hogy szemétkilométer? Azt jelenti, hogy egy távol-keleti országban legyártott termék a felhasználási helyéig – a lakásunkig – szállítva a gyártásán túl még ezer és ezer szemétkilométert termel. Ezeket a kilométereket spórolhatjuk meg, ha magunk készítjük a díszeket. Az egyedileg készített díszek ráadásul sokkal személyesebbek és az elkészítésük is lehet közös program. Számos ötletet találhatunk ezekre, csak kicsit keresgélni kell. Vegyük elő a gyerekkori emlékeket és biztosan sikerülni fog a papírból készült hópihe most is. Nagyon sok, a háztartásunkban megtalálható anyagból készülhet újrahasznosított karácsonyfadísz, csak a kreativitásunk szab ezeknek határt.

Bojkottáljuk a túlcsomagolt ajándékokat

Ha választhatunk két termék közül, akkor azt válasszuk, amelyiknél kevesebb a csomagolóanyag és az abból keletkező szemét. Számos gyártó úgy próbálja nagyobbnak mutatni a termékét, hogy az egyébként kisméretű tárgyat nagy dobozba csomagolja és a lukakat műanyaggal tölti ki. A műanyag meg évszázadokig nem bomlik le. Ne az ajándék mérete alapján döntsünk, a kicsomagolás után úgyis meglátszik, milyen pici is a tartalom valójában. Ha tudatosan kerüljük a szemétgyárak termékeit, talán leszoknak majd róla. Részesítsük előnyben az olyan ajándékokat, amelyek csomagolás nélkül érkeznek vagy teljesen újrahasznosított és újrahasznosítható anyagba lettek csomagolva.

Csináljunk karácsonyi hagyományokat

Ahelyett, hogy ezredszer megnéznénk a „Bunyó karácsonyig”, a „Reszkessetek betörők” , a „Grincs” és az egyéb, a reklámblokkok kitöltése céljából sugárzott filmeket, kapcsoljuk ki a tévét! Akár napokra is. Helyette csináljunk családi programokat! Szánkózzunk, ha van hó! Sétáljunk, túrázzunk nagyokat együtt, ha van hó, ha nincs hó! De a lakásban is eltölthetjük a Karácsonyt tévé nélkül is. Társasjátékozzunk, kirakózzunk, kártyázzunk, beszélgessünk! Legyünk együtt! Töltsük a karácsonyt úgy, ahogy töltöttük akkoriban, amikor a világ még nem az üzletet látta ebben az ünnepben…

Annyi tanács talán elég egy zöld, vagy zöldebb Karácsonyhoz. Nem kell mindet megfogadni, mert már egy betartásával is zöldebb lehet az ünnep.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Miért érkezett fordulóponthoz az e-mobilitás szektor?

Karácsonykor is környezettudatosan a „Zöldlistával”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik