Tudomány

Lemondott a OKTVF főigazgatója – Zöldszüret

Kínában szuperszámítógéppel támadják a szmogot, az ombudsman megvédi kishantost, napelemek kerülnek a bécsi SPAR üzletekre, a vásárlók is beszállhatnak - Zöldszüret

Az MTI közlése szerint felmentését kérte dr. Tolnai Jánosné az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatója Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, aki a kérést elfogadta.

„Folyamatos támadások és vádak értek, de tisztázni fogom magam. Nem hozhatom sem a minisztert, sem a Vidékfejlesztési Minisztériumot és sem az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget olyan helyzetbe, hogy a vádaskodásokkal kelljen foglalkoznia, a hatékony szakmai munka helyett” – fogalmaz közleményben Tolnai Jánosné. Jávor Benedek, a PM társelnöke kicsit másképp látja a helyzet. Szerinte Tolnai Jánosné életrajzából „tragikus hirtelenséggel” eltűnt az angol C típusú középfokú nyelvvizsga, doktori címét egy nem létező, amerikai „kamuegyetemen” szerezte, melynek székhelyén egy metálzenekar kiadója van bejegyezve. Az életrajz szerint a Kandó Kálmán Főiskola Villamosmérnöki Karán is szerzett diplomát, villamosmérnök-informatikus szakmával. A jogutód Óbudai Egyetem levele szerint azonban soha nem létezett a főiskolának villamosmérnöki kara, sem ilyen szakképzése.

Jávor Benedek szerint az ezt feltáró közleménye után az önéletrajz megváltozott, de az ekkor megnevezett kar sem létezett, ráadásul a főigazgató öt év pontossággal nem tudta megmondani, hogy mikor szerezte a diplomáját: a korábbi önéletrajzában 2004 szerepelt, az újban 1999. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség aznap alaptalan vádaskodásnak nevezte Jávor Benedek szavait, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: elképedve állunk a helyzet előtt, szerintük bizonyos személyek, politikai karrierjük esetleges sikeréért, bárkit, bármikor képesek lejáratni, alaptalanul bűncselekményekkel megvádolni, rágalmazni és bemocskolni.

Kína gyakran szenved a szmogtól, december eleje óta az ország több keleti és északi pontján is iskolaszünetet rendeltek el, korlátozzák a tömegközlekedést, nem javasolják az embereknek a szabadban való tartózkodást. A megoldást egy minden eddiginél pontosabb számítógépes modell hozza el, amelynek kifejlesztése a következő három-öt évben biztosan befejeződik – írja a Hszinhua.

A szimulációs program a 2010 novembere és 2011 júniusa között a világ leggyorsabb szuperszámítógépeként nyilván tartott Tianhe-1A technológiáját használja majd, a rendszer adatait más megfigyelőoldalak statisztikáival összevetve sohasem látott részletességű elemzés és előrejelzés válik majd lehetővé – idézi a hírügynökség Meng Hsziang-fejt, a tiencsini nemzeti szuperszámítógép-központ (NSC) kutatóját. A megfigyelőállomások 114 város több pontjában mérik a levegő portartalmát, egyelőre azonban az adatok tájékoztatásul szolgálnak, előrejelzést nem adnak.

Hszi Csen-hua, Kína főtárgyalója a nemzetközi klímaügyi konferenciákon a jelenség fő okait is meghatározta: az elavult kínai növekedési modellt, az ipari struktúrát és energiafelhasználást jelölte meg, amelyekhez a nagyvállalatok környezetterhelése is nagymértékben hozzájárul. A probléma megoldása még minimum öt évet vesz igénybe – nyilatkozott a kínai sajtóban Hszi.
-MTI

Nagy helyezkedés van a kereskedelmi láncoknál a megújuló energiákat tekintve: Nem is olyan rég a svéd IKEA jelentette be, hogy háztartási méretű napelemes rendszerek értékesítésével kívánja növelni a forgalmát, most a bécsi SPAR vásárlók örülhetnek egy új együttműködési modellnek. Az áruházak tetejére szerelt naperőművekbe fektethetik megtakarításaikat a bécsiek. A kereskedelmi lánc cserébe 25 éven át évi 5,1%-os hozamot fizet – vásárlási utalvány formájában.

Újfajta együttműködési modellt dolgozott ki Bécs energetikai holdingja, a Wien Energie valamint a SPAR kereskedelmi lánc: az energetikai vállalat naperőműveket telepít az áruházak tetejére, amibe a vásárlók is beruházhatnak. Az ügyfelek a befizetéseikért cserébe vásárlási utalványokat kapnak évi 60 euró értékben.

Az akcióban ausztriai lakcímmel rendelkező magánszemélyek vehetnek részt, akik 950 euróért juthatnak egy utalvány-paketthez. Egy személy maximum 5 pakettet vásárolhat, a befizetők pakettenként évi 60 euró értékű vásárlási utalványt kapnak 25 éven át. Ez nemcsak évi 5,1 %-os hozamot jelent, de egyben a tőke egy részének törlesztése is. A fennmaradó 400 eurót a futamidő lejártával utalványokban vagy készpénzben kapják vissza az ügyfelek. Két bécsi áruház tetején egyébként már működik egy-egy naperőmű, amelyek évi 160.000 KWh zöld áramot termelnek. Az így előállított áram az üzlet energiafelhasználásának negyedét fedezi, ezzel működtetik például a teljes világítást és a pékség kemencéit. Alois Huber, a SPAR bécsi tevékenységéért is felelős ügyvezető igazgatójának elmondása szerint üzleteik ideális hasznosítói a napenergiának: a rendszerint lapos tetős boltokban akkor van a legtöbb energiára szükség, amikor a legjobban süt a nap, ellentétben a legtöbb háztartással. Ráadásul az előállított áramot nem kell betáplálni a hálózatba, hanem a helyszínen felhasználják. A SPAR eddig mintegy egymillió eurót fektetett megújuló energiaforrásokba és Ausztria-szerte tizenegy naperőművel rendelkezik, de szeretnék bővíteni a számukat.
– Sajtóközlemény

A Solar Energy Industries Accociation (SEIA) nyilvánosságra hozta a harmadik negyedéves elemzését az amerikai szolárpiacról: 930 MW új kapacitást telepítettek július-szeptember között, ezek alapján az eddigi második legsikeresebb negyedév volt az új kapacitások tekintetében. A múlt évi eredményeket 35 százalékkal, az előző negyedévi jelentést 20 százalékkal múlták felül, így minden esély megvan arra, hogy a negyedik negyedév is kimagasló legyen. Nem titkolt célja az USA-nak, hogy átvegyék az elsőbbséget a világpiacon, hiszen az elmúlt 15 évben rendre Németország volt az, aki a legtöbb új kapacitást telepítette.

Legnagyobb meglepetésre a háztartási méretű erőművek szektora bővült, a lakossági beruházások száma eddig 49 százalékkal volt jobb a tavalyinál, év végére elérheti az 52 százalékot. Továbbra is az ipari méretű erőművek adják a legnagyobb teljesítményt, ebben a negyedévben 539MW-tal bővült a szegmens. A SEIA optimista a jövőre nézve, azonban a szabályzói környezetben bekövetkezendő változások (pl. nettó elszámolás) komoly kockázatokat jelenthetnek a befektetőknek.
hvg.hu

„A biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt létrejött környezeti értékek méltók az alkotmányos szintű védelemre” – áll az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének a Kishantos-üggyel kapcsolatos állásfoglalásában. Az ombudsman szerint Kishantos méltó az alkotmányos védelemre, az ügy kapcsán az Együtt PM Budai Gyula lemondását követeli. Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos-helyettes a Kishantosi Nonprofit Kft. panasza alapján vizsgálatot folytatott azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) eljárása során miként érvényesül a nemzet közös örökségét képező termőföld védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése, amit Magyarország Alaptörvénye is megfogalmaz. Székely László ombudsman és helyettese, Szabó Marcell a vidékfejlesztési minisztert intézkedési terv kidolgozására kérte.

Az állami tulajdonú termőföldek haszonbérbe adásával kapcsolatos tevékenység ugyan magánjogi aktus, azonban az ombudsman az egészséghez és az egészséges környezethez való alapvető jog érvényesülése és értelmezése kapcsán figyelemmel kíséri az intézményvédelem meglétét, azaz a jogalkotásra, és a szervezési garanciákra is kiterjedő állami kötelezettségek teljesülését; hiányuk esetén pedig következetesen számon kéri a megteremtésüket.
greenfo.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Obama is 20 százalékot akar, mint az EU – Zöldszüret

A kormány megvágta megújuló-energiák támogatását – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik