Tudomány

Obama is 20 százalékot akar, mint az EU – Zöldszüret

Legalábbis a megújuló energiák részarányát tekintve. A NASA megtalálta a Föld leghidegebb területét, -93,2 fokot mértek. Nemzetközi elismerést kapott a Miskolci Geotermikus Projekt, Debrecenben napelemek kerülnek az óvodákra és iskolákra. - Zöldszüret

Barack Obama amerikai elnök arra hívta fel a kormányzati szférát, hogy 2020-ra teljesítse az energiafelhasználásban a megújuló energiák alkalmazásának 20 százalékos célját, hasonlóan az Európai Unióhoz. Ez a cél azonban nagyobb feladatnak látszik az amerikai adminisztráció részére, mert az ország közcélú villamosenergia-termelésében a megújulók részaránya jelenleg 7 százalék körül van. A tervek szerint 10 százalék 2015-re valósulna meg, de 2016-17-re már a 15 százalékot kellene elérni, 2020-ban már minden 10 évnél fiatalabb energiatermelő létesítménynek megújuló forrásokat kell felhasználnia.

Az elnök úgy képzeli, hogy a kormányzat alá tartozó szervezetek részben finanszíroznák az ilyen beruházásokat, de részben maguk hoznának létre (akár a tárcák ingatlanait is felhasználva) megújuló energiát hasznosító rendszereket. Emellett a kormányhivatalok vásárolnának is „zöld áramot” azon energetikai létesítményektől, amelyek létesítéséről határoztak. Az amerikai elnök most kiadott memorandumában kormányzati kötelezettséget vállal arra is, hogy a megújulókkal kapcsolatos beruházásokat az adminisztráció egyszerűsítésével, gyorsításával egyengeti. A pv-tech.org portál emlékeztet: jelenleg az amerikai kormányzat az USA legnagyobb energiafogyasztója.

A NASA Landsat–8 nevű műholdja megtalálta a Föld leghidegebb területét, minden eddiginél alacsonyabb hőmérsékletet mértek az Antarktisz keleti részén elnyúló hegygerincen. A korábbi rekordot Vosztok tartotta, 1983-ban -89 Celsius-fokot mértek a szintén antarktiszi kutatóbázison. A 2003 és 2013 között gyűjtött adatok alapján 2010. augusztus 10-én -93,2 Celsius-fokot mértek, beszámoltak arról, hogy rendszeresen -92 fok alatt maradt a hőmérséklet. Már korábban is sejteni lehetett, hogy a vizsgált területen hidegebbnek kell, hogy legyen, mint Vosztok környékén, ugyanis ez utóbbi sokkal alacsonyabban van. A kutatást indokolja, hogy a tudósok furcsa repedéseket véltek felfedezni az Antarktisz havas dűnéin, melyeket kizárólag a nagy hőingadozás okozhatott. A Föld talajközeli hőmérsékletének érzékelésére beállított műholdak közül több is kimutatta azt az ezer kilométer hosszú területet, ami az Argos és a Fuji nevű kutatóállomások között húzódik. A Landsat–8-nak már csak a leghidegebb területeket kellett megkeresnie.

Hogyan lehet ennyire hideg valahol? A NASA egy percben elmondja!

Óvodákban és általános iskolákban korszerűsítették az energetikai rendszert Debrecen városában. A fejlesztés több mint 168 millió forintba került, ami nem is olyan sok annak fényében, hogy a város éves szinten több mint 300 millió forintot költ villamosenergiára. A Csapókerti Általános Iskola tetejére 42 napelemet szereltek fel, ezek termelik az intézményben felhasznált villamos energia egy részét. Összesen 10 debreceni intézményben végeztek energetikai korszerűsítést. A májusban kezdődött beruházáshoz több mint 100 millió forintos uniós és állami támogatást nyert az önkormányzat. Egy ilyen fejlesztéssel egyes intézmények esetében akár 40 százalékos megtakarítás is elérhető, a korszerűsítések hamarosan újabb intézményekben folytatódnak.

Amszterdamban a múlt héten tartották a GeoPower Global Kongresszust, itt jelentették be, hogy „2013. legjobb fűtési projektje” címet a PannErgy Csoport kapta, ami a legnagyobb magyarországi geotermikus fűtési beruházás, a Miskolci Geotermikus Projekt megvalósításáért Pannergy Nyrt. Az évente megrendezésre kerülő GeoPower Global Kongresszus napjaink első számú nemzetközi, geotermikus szakmai fóruma. A nemzetközi geotermikus szakma legfontosabb, és egyben legrangosabb rendezvénye kiváló lehetőséget nyújt az elmúlt időszak eseményeinek megvitatására. Az idei eseményen került először díjazásra a legjobb geotermikus fűtési projekt, amely díjat a PannErgy Csoport kapta a Miskolci Geotermikus Projektért.


forrás:magyar-mernok.hu

„A GeoPower Market díja méltó elismerés a PannErgy Csoportnak, hiszen Társaságunk teljesítményével nem csak Közép-Európa legnagyobb geotermikus projektjét ismerte el a szakma, hanem egy új kategóriát is alkotott a geotermikus iparág legrangosabb szakmai fórumán, a GeoPower Global Konferencián. A PannErgy stratégiai célja, hogy a Kárpát-medencében vezető szerepet vállaljon a geotermikus energia hasznosítása terén. A stratégia megvalósításának legjelentősebb eleme ez a beruházásunk, amely új alapokra helyezte Miskolc Megyei Jogú Város távfűtési szolgáltatását. A PannErgy Csoport miskolci projektje folyamatosan biztosít geotermikus hőbetáplálást a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ Kft.) számára, így megújuló energiaforrással környezetbarát távfűtés valósul meg, a fosszilis energia kitettség csökkentésével egyidejűleg. A GeoPower Market díjat, és az azzal járó elismerést a miskolci beruházásban dolgozó kollégáimnak ajánlom – mondta el Tóth Péter vezérigazgató, a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának tagja.” -Sajtóközlemény

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

A kormány megvágta a megújuló-energiák támogatását – Zöldszüret

Spórolhat is, ha kevesebb szemetet termel


Ajánlott videó

Olvasói sztorik