Tudomány

Körtéből készül az év pálinkája

A házasított párlatok hagyományát a Budapesti Pálinkafesztivál vezette be három éve; eddig szilvából, barackból, majd meggyből készült el az év pálinkája.

A felhívásra idén több mint egy tucat hazai pálinkafőzde jelentkezett legjobb körtepárlatával. A beérkezett tételeket a szakértői zsűri vakkóstolás során értékelte illatkarakter, illattisztaság, ízkarakter, íztisztaság és harmónia alapján – közölte az MTI-vel csütörtökön a fesztivál kommunikációs ügynöksége.

A bírák maguk is pálinkafőző-mesterek voltak: Hornung József a Nobilis Pálinkaháztól, Vasas Beáta a Schiszler Pálinkaháztól, Berkes Géza a Harmatrázó Pálinkaháztól, Békési Erika a Békési Pálinkamanufaktúrától és Márton András a Rézangyaltól. A vakkóstolást a Rézangyal főkóstolója, Borbáth Gabriella felügyelte. A szakemberek végül hét főzde körtepálinkáját, köztük vilmos- és kiffer körte párlatokat választottak ki, így az év pálinkájába végül az aranyérmesnek minősített Gusto, valamint Nobilis, Márton és lányai, Csalló, Tokaj-Hegyalja, Schiszler és Harmatrázó körtepálinkák kerülnek. A különleges blend (házasítás) egészen tavaszig pihen, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.

A több hónapos pihenés után a kereskedelmi főzdék prémium blendje díszüvegbe kerül. Az 1500 darab félliteres, sorszámozott palackból először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhat a közönség 2014. május 15. és 18. között az Erzsébet téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik