Tudomány

Jön a negyedik generációs atomreaktor, Kína olajat keres Európában – Zöldszüret

Radioaktiv izotópokat szállító kamiont loptak egy Mexikóban, megszólalt a rezsibiztos, újrahasznosítják a cigarettacsikkeket - Zöldszüret

Ugyan az atomerőművek nem számítanak kiemelten környezetkárosítónak (főleg ha rendeltetésszerűen működnek), sugárzásveszélyes hulladékok minden esetben keletkeznek. A megoldást már megtalálták, egy gázhűtésű kísérleti gyorsreaktor fogja orvosolni a problémát. Jelenleg az atomreaktorokat vízzel hűtik, ezt tervezik kiváltani a jóval hatékonyabb gázzal. A rendelkezésünkre álló uránkészlet nagyjából 60 évig elegendő, ha a jelenlegi technológiát ugyanilyen felhasználási intenzitással alkalmazzuk. A negyedik generációs atomreaktor lehetővé tenné, hogy megháromszorozza a felhasználás időtartamát, mert több energiát állítana elő ugyanannyi mennyiségű uránból.

A videón az OzonNetwork Egyenlítő c. műsorának pénteki vendége Horváth Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Főigazgatója

Néhány mexikói tolvajra nehéz (utolsó) napok várnak, ugyanis meglovasítottak egy radioaktív izotópokat szállító kamiont. A sofőr pihenőidejét készült tölteni egy benzinkúton, mikor a rablók kivágták a kocsiból és elhajtottak. Feltehetően csak a kamiont akarták megszerezni, nem volt tudtuk a benne szállított anyagról, a kobalt-60-as izotópról. Balszerencséjükre ez a legveszélyesebb sugárzási kategóriába tartozik, ha pedig belenéztek a szállítmányba, pár napon belül meghalhatnak. Nem az első ilyen eset történik a térségben, a rosszul működő mexikói intézményrendszer és az alacsony lakossági képzettség miatt minden évben jelentkezik hasonló probléma. Az iparban folyadékszint-mérőkhöz, vastagságmérő eszközökhöz, valamint fűszerek, élelmiszerek, orvosi eszközök sterilizálására használnak kobaltforrásokat. Ezt az eljárást hívják hideg pasztörizálásnak.
time.com

Közérthető, kissé vicces interjút adott Németh Szilárd rezsibiztos az Indexnek, akik cseppet sem kímélték. Szóba kerül többek között a parlamenti szakértők hozzáértése, a rászorulók helyzete, a nemzetközi statisztikák. Nézzünk pár gyöngyszemet az elhangzottak közül:


Németh Szilárd
  • I: Számon tartja, hogy mennyit spórolt a rezsicsökkentéssel?
  • NS: Nem tartom számon, a feleségem vezeti ezeket a számlaügyeket.
  • (…)
  • NS: (…) De ez nem is egy energiapolitikai kérdés, hanem egy szociálpolitikai kérdés.
  • I: Ez azért valahol egy nagyon fontos energetikai kérdés is.
  • NS: Nem.
  • I: De igen.(…)

 

Kína mindenhol megjelenik Európában, most épp a norvég Jan Mayen sziget és Izland között keresnek olajat. A szigetország idén nyáron adta meg a kutatásra az engedélyt az izlandi Eykon Energy és a kínai CNOOC cégek számára – Írja a kitekinto.hu. Egy kormányközi szerződés alapján Norvégia a kiadott engedélyek 25 százalékával rendelkezhet, így beszállhat a kínai kutatásokba. Az új konzervatív norvég kormány javítani kíván a 2010 óta hűvös kapcsolatán Kínával. Az elhidegülést a Liu Xiaobo, kínai emberjogi aktivistának adományozott Nobel-díj okozta.

Az eldobott cigarettacsikkek nagyon komoly környezeti problémát jelentenek. Ki gondolná, hogy csak az utak mellett eldobott szemét több mint harmadát a csikkek teszik ki. Sőt, a csikkek olyan anyagból készülnek, amelyeknek a lebomlása akár évekbe is telhet. Több mint félszáz vendéglátóhely, szálloda és iroda csatlakozott már országszerte a TerraCycle és a Philip Morris Magyarország Kft. közös cigarettacsikk-gyűjtő programjához. Az összegyűjtött dohányhulladék ezen túl környezetbarát újrahasznosításra kerül. A programhoz csatlakoztak a legnagyobb nyári fesztiválok – A SZIGET, a Balaton Sound és a VOLT is.
turizmusonline.hu.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Fehérrépát termesztene a NASA a Holdon – Zöldszüret

30%-ban megújuló energiák Angliában?!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik