Tudomány

Tudja meg mit árul el önről a böngészője!

Figyelnek! (információbiztonság, kémkedés, internet)
Figyelnek! (információbiztonság, kémkedés, internet)

Egy ingyenes alkalmazás segítségével nyomon követheti az önről szóló információkat.

A Google kísérteties gondolatolvasó képességével kezdődhetett a világháló-paranoia, azaz hogy valaki folyamatosan figyel, sőt, évekre visszamenőleg mindent tud rólunk. Egy átlagos, az irodában eltöltött nap után például a böngészőnk, keresőoldalunk, közösségi profilunk annyi információt gyűjt egy-egy felhasználóról, amit már a legjobb indulattal sem lehet anonimnak nevezni. Az IP-cím, használt keresőszavak, posztok, lájkok, felkeresett weboldalak, játékok, zenék, elolvasott hírek: ezek mind-mind olyan információk, melyek akarva-akaratlanul egy világos, nagyon is felismerhető fantomképet rajzolnak ki.

A Mozilla nemrégiben adott ki egy ingyenes bővítményt Firefox böngészőjéhez, ami pont erre a patthelyzetre reagál. Persze ténylegesen nem sokat tehetünk az adatgyűjtögetés ellen, de legalább jól megnézhetjük magunknak a kukkolót, sőt, a különösen kíváncsi nézelődők még azt is megtudhatják, hogy az adott cég milyen szerverről munkálkodik, és egyébként még honnan gyűjt adatokat azon az oldalon kívül, ahol „rajtakaptuk”.

A Lightbeam kezelőfelülete (kép: mozilla.org)

A „Lightbeam”, Fénycsóva névre keresztelt bővítmény megmutatja például, hogy egy pár böngészési kör után közel száz kis alkalmazás férhet (és fér!) hozzá az adatainkhoz. Ezek egy része nem feltétlenül káros: cookie-k, a közösségi média „tetszik” gombja, stb. (Ezeket az emberek nagy része használja, hiszen lényegesen megkönnyítik és meggyorsítják az életet.) Az alkalmazások másik része azonban olyan oldalakhoz vezethet, mint aquestionmarket.com, amely a felhasználó tevékenységének nyomon követésével körvonalaz egy online profilt, s ezt aztán boldogan adja el a hirdetőknek – figyelmeztet a Vice.

A legtöbben persze valamilyen szinten tisztában vagyunk vele, hogy a világháló néz minket. A Mozilla célja az új bővítménnyel az volt, hogy minden emberben tudatosítsa ezt, és a felhasználóknak igénye legyen arra, hogy visszaszerezzék az irányítást az adataik fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik