Tudomány

Pekingben tiltani kezdték a szabadban történő nyárson sütést – Zöldszüret

Az ember kiírtja a legközelebbi rokonát, a geotermikus energiát támogatják Magyarországon. - Zöldszüret

A csaknem húszmillió főt számláló kínai főváros lakói egyre nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, a mérések szerint egy köbméter levegőben a kisebb porszemcsék akár a 200 mikro grammot is meghaladhatják. Összehasonlításképp, a hét elején Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten is magas volt a levegő szennyezettsége, 90 és 103 közötti értékeket mértek a nagyvárosokban.

forrás: zeit.deÁllítólag a levegő tisztaságának védelme érdekében született meg egy minden eddiginél érdekesebb rendelet, miszerint az utcai “gyorsétkezdék” mostantól nem használhatnak fosszilis tüzelőanyagokat, ami teljesen ellehetetleníti a munkájukat. Ha ez nem lenne elég, a helyi járőrök túl vannak egy három hónapos kampányon, amelynek során darabokra fűrészelték fém nyársak százait, a primitív bádogkellékeket pedig használhatatlanná tették, megsemmisítették. A környezetvédelmi illetékes elismerte, ezek csak helyi, remélhetőleg átmeneti megoldások, az igazi problémát nem az árusok jelentik.

A javaslat szerint az autók üzemanyagának minőségi javításával, a dízel teherautók károsanyag-kibocsájtásának visszafogásával kell kezdeni az érdemi munkát – számol be a nemzetközi médiának Ma Csün. Más szakemberek szerint meghatározóan a széntüzelés a felelős a légszennyezésért, mivel Pekingben rendkívül sok gyárépület és üzem van összezsúfolva a belvárosban is. A központi kormány a helyzet kezelésére új programot dolgozott ki, a sokmilliárdos beruházás részleteiről azonban még nem sokat tudni.
greenfo.hu

Az emberiség pusztulásra van ítélve, kizárólag önhibájából. A profitorientált világ miatt alakulhatott ki a világ legnagyobb ökológiai katasztrófája, amelyben a főemlősök húzzák a rövidebbet. Dél-kelet Ázsiába utazunk, itt található Borneó és Szumátra már nem is annyira érintetlen vidéke.

A terület dzsungelei kiemelten fontosak az állat és növényvilág szempontjából, ennek ellenére óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak el, hogy helyére pálmafákat ültessenek. Nem ibizai hangulat keltése a cél, a pálmaolajat ugyanis rengeteg termékben alkalmaznak: sütnivaló pékáruk, édességek, kozmetikai termékek, tisztítószerek és számos más, teljesen hétköznapi áru összetevője. A kereslet egyre növekszik, ennek pedig a mára már rendkívül veszélyeztetett orángutánok látják kárát. A kihalás közelébe került faj genetikai állománya 97%-ban azonos az emberével, ezért a legközelebbi rokonunk. A becslések szerint naponta minimum 6-12 orángután pusztul el, egyrészt az erdőirtások következtében, másrészt az illegális állatkereskedelem miatt. Az elmúlt húsz évben természetes életterük 90%-át elvesztették, csaknem félmillió társuk elpusztult, ha ez így folytatódik, 3-12 éven belül végleg eltűnhetnek az akrobata főemlősök. Hogy még árnyaltabb képet kapjunk, az üvegházhatást okozó tevékenységek közül az erdőirtás a (legkevésbé sem előkelő) második helyen áll a szennyezésben.
saynotopalmoil.com

Idén már a hetedik eredményes pályázatának örülhetett Török Ferenc, kalocsai polgármester és Kányó Péter, energetikus. Hamarosan megkezdődik a napelemek felszerelése az Eperföldi és a Kertvárosi Általános Iskolákra, a sporttelepen a műfüves pálya megvilágítására és az öltözőkre, illetve a sportcsarnokra és a Zöldfa utcai óvodára. A város uszodájában hőszivattyú segítségével melegítik a termálvizet, ami rendkívül sok, éves szinten 400 ezer kilowatt-óra fogyasztást eredményez. A hetedik benyújtott pályázatban a fenntarthatóságé a központi szerep, egy 50kW csúcsteljesítményű napelemes rendszerrel jelentős megtakarításokat érhetnek el. Számításaik szerint éves szinten 150 ezer kilowatt-óra alá lehet szorítani az uszoda fogyasztását. Az idén elnyert beruházások sora jövőre indulhat Kalocsán.
alternativenergia.hu

Kihirdették hétfőn az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusának megújuló energia pályázatait, amelyek keretösszege több mint 9 millió euró (2,7 milliárd forint), és amelyek fő célja a geotermikus energiát hasznosító fejlesztések támogatása Magyarországon. Az eseményen részt vett többek között Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, Gunnar Bragi Sveinsson, izlandi külügyminiszter és Gudni A. Johanssen, az Izlandi Nemzeti Energia Hatóságnak az ügyvezetője. Nem véletlen a két izlandi jelenléte, ők ugyanis az elsők között kezdték hasznosítani a geotermikus energiát, segítségükkel és szakértelmükkel a hazai fejlesztés is eredményesebb lesz. Az államtitkár bevezetőjében a következőket ismertette:

“Az ország kiemelkedő adottságai ellenére a geotermikus energia a magyar távhőellátásban csekély szerepet kap. 2012-ben a távhőtermelésre használt energiahordozók mindössze 0,41 százaléka volt geotermikus energia, ezért fontos a hőtermelésben a megújuló energia részarányának növelése. A pályázati felhívások a program három fő komponense köré csoportosulnak: a már létező távfűtő rendszerek geotermikus bázisra történő átállítása (erre 6,3 millió euró áll majd rendelkezésre), a megújuló energiaforrások fenntartható használatával kapcsolatos figyelemfelhívó kampányok indítása, valamint a megújuló energiaforrások fenntartható használatával kapcsolatos ösztöndíjak nyújtása.”

A sajtótájékoztatón kiadott közlemény szerint a program előkészítése több mint két évre nyúlik vissza, amikor Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselői 2011. október 12-én Magyarországgal együtt aláírták az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretében a mintegy 70 millió euró felhasználását lehetővé tevő megállapodást. A 2016-ig felhasználható forrásokat a három donor ország a szolidaritás jegyében bocsátja Magyarország rendelkezésére. Az északi vendégek is megosztották saját tapasztalataikat:

“Izland rendelkezik a megfelelő szakértelemmel a geotermikus energia területén, hiszen az ország nagy beruházásokat végzett a megújuló energiaforrások felhasználásával. Ennek köszönhetően mára 10-ből 9 háztartás geotermikus energiát használ a fűtésre. Magyarországon sok a gyógyfürdő, jelentős potenciál van ezen a területen, aminek a fejlesztése azért is fontos, mert ez egy környezetbarát, biztonságos és hosszú távon energiatakarékos megoldás. Bár jelentős beruházásokra van szükség a geotermikus és a megújuló energiaforrások hasznosításához, de hosszabb távon egyértelműen érzékelhető annak gazdasági előnye. Az izlandi fogyasztóknak például 50 százalékkal kevesebbet kell fizetniük a fűtésért, mintha az konvencionális forrásból lenne.”
energiainfo.hu

Végül jöjjön egy gigászi interjú első része, melyben hazánk hatodik leggazdagabb embere mesél a földönkívüliek,az energiacella,a legyőzött gravitáció,a Békemenet,a prolongált orbáni kétharmadról – Nagy József és Némenyi Márton cikke Széles Gáborral.

Tetszett a cikk? Ezeket is olvassa el:

A teljes ökoszisztéma az asztalodra!

Veszélyesek a mosószerek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik