Tudomány

Szabad szemmel is látszik a szomszéd galaxis

tejut(1)(960x640).jpg (tejút, )
tejut(1)(960x640).jpg (tejút, )

Derült éjszakákon távcső sem kell hozzá, hogy elmosódott fátyolként meglássuk a 2,5 millió fényévre lévő Androméda-ködöt.

A galaxisok tízmilliót, vagy akár több milliárd csillagot tartalmazó rendszerek. Saját galaxisunk a Tejút, a hozzánk legközelebbi rendszer pedig a spirális Androméda-köd, vagy Androméda-galaxis. A Messier-katalógus 31-es számmal jelöli a tőlünk 2,5 millió fényévre található szomszédunkat. Tiszta égbolton szabad szemmel is megfigyelhető elmosódott ködös objektumként, nem véletlen, hogy a magyar népnyelv „Hályogos csillagként” ismeri – írja a Natonal Geographic.


forrás: AFP

Szabad szemes megpillantásához természetesen holdmenetes éjszakára, és legalább mérsékelten fényszennyezett égboltra van szükség. Spirális szerkezete viszont nehezen látható, mivel lapjára nagyon kis, mintegy 13 fokos szögben látunk rá. Sokkal látványosabb, ha fotográfián is meg tudjuk örökíteni, mert az így előtűnő porsávok már szépen kirajzolják a szorosan felcsavarodott spirálkarokat – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Átmérője 110 ezer fényév, a kevés anyagot tartalmazó külső tartományokkal együtt 180 ezer fényév. Tömege 370 milliárd naptömeg, és 270 km/s-os sebességgel közeledik a Tejútrendszerhez. Van rá esély, hogy 3-4 milliárd év múlva összeütközik a mi galaxisunkkal. Magyarországról ilyenkor figyelhető meg a legjobban, az esti órákban csaknem a zenitig emelkedik, a telihold átmérőjénél mintegy ötször hosszabbnak látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik