Tudomány

Fekete péntek és Ne vásárolj semmit! világnap- Zöldszüret

Innvoáció az energiatárolásban, földrengés Iránban, egyre több felszabaduló metán a Jeges-tengerben. - Zöldszüret

Mai napon tartják a Black Friday és a Ne vásárolj semmit! világnapot is. Utóbbi kevésbé elterjedt, Magyarországon 2011 óta létező kezdeményezés, ami elsősorban tudatos vásárlásra, környezetvédelemre buzdítja a lakosságot nem csak ma – egész évben. A Black Friday -vagy Fekete Péntek – ki gondolná, Amerikából való őrület: November utolsó péntekén a plázák, webáruházak kiemelkedő kedvezményeket biztosítanak a vásárlóiknak. Óriási pénzmozgás várható, egyre többen rendelnek Európából, Ázsiából, Ausztráliából is. A közmédia felhívja a figyelmet arra, ha külföldről rendelünk, különösen legyünk tekintettel a szállítási költségekre, vegyük figyelembe, hogy a termék akár több hetet is utazhat, amíg ideér. Itthon még kevés kereskedő csatlakozott a leginkább az éttermek Torkos Csütörtökjéhez hasonló akcióhoz.

A Nissan remek energiatakarékossági megoldással állt elő Yokohamában, elsősorban vállalkozások számára. A sajtóközleményből kiderül, az épületek parkolójában töltőállomásokat alakítanának ki, ahol legfeljebb hat Leafet lehet majd a rendszerre csatlakoztatni, melyek a munkanap végére teljesen feltöltődnek. Az újdonság az, hogy napközben, csúcsidőben, amikor a villamos áram a drágább, az épület akkumulátorként használja a rácsatlakoztatott autókat. Amint az áram újra olcsó, a töltés iránya megfordul, a rendszer pedig biztosítja, hogy a nap végére maximálisan feltöltött autóval mehessen haza a dolgozó.

Erős földrengést észleltek az amerikaiak Irán egyik atomerőművének közelében. Az 5,6-os erősségű rengést Szaúd-Arábia keleti tartományaiban is érezték, az okozott károkról eddig nem érkezett hír. Irán területe kiemelten aktív szeizmikus szempontból, idén áprilisban már volt egy másik, 7,8-as erősségű rengés, ami több mint 40 áldozatot követelt.
Reuters.com

A korábban feltételezettnél lényegesen több metán szabadul fel a Jeges-tengerből – a jelenség hátterében az emelkedő hőmérséklet és a viharok állhatnak. A metán a szén-dioxidnál húszszor erősebb üvegházhatású gáz, ami buborék formájában a víz felszínére emelkedik, majd a légkörbe jut. A tudósok úgy becsülik, hogy a Kelet-szibériai-selftengerből évente 17 megatonna metán jut az atmoszférába – lényegesen több, mint azt eddig feltételezték. Ez ráadásul  egy elég visszafogott becslés – írják a kutatók a Nature Geoscience című szaklapban.
Alternativenergia.hu

A megújuló források felhasználásának világszerte az egyik legérzékenyebb pontja az energiatárolás. A befektetők jelenleg az időjárásfüggő nap- és szélenergia iránt mutatnak érdeklődést, az ezekre alapozott termelőkapacitások viszont a rendszerek szabályozása miatt komoly kihívást jelentenek. A power-to-gas technológia erre jelenthet megoldást. A technológia nem a hagyományos módon, magában a tárolásban hoz újat, a fel nem használt energiát azonban kiválóan hasznosítja. Lényege, hogy a fölösleges energiát vízbontásra használja, így oxigént és hidrogént állítanak elő. Utóbbit a gázvezetékekbe pumpálják, a keletkező gáz mix pedig hő és villamosenergia termelésére használható. – Írja az Energia24

Tetszett a Szüret? Ezetek olvasta már?

Újabb zöld szín a politikában!

A szikes talajok tisztítják a levegőt?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik