Tudomány

Újabb zöld szín a politikában!

Szélsőjobboldali hippik, milicista liberális összeesküvők? Még egy Zöld dolog kerülhet a parlament elé?

A novemberi hideg ellenére egyre forróbb a levegő a politikai szférában, legutóbb a 4K! rúgta be az ajtót egy nem várt témával. Azok, akik nem értik a 4K!-jelenséget, a legellentmondásosabb jelzőkkel illetik őket: szélsőjobboldali hippik, milicista liberális összeesküvők, drogos szcientológusok, osztályharcos budai úri gyerekek céltalanul stagnáló csőcseléke. És mégis mi keresnivalójuk a Zöldblogban? Minden kiderül!

Szabad, közösségi, patrióta. Magát inkább baloldalinak definiáló szociáldemokrata párt lett a Negyedik Köztársaság, élén Istvánffy András elnökkel, aki 2009 óta koordinálja a mozgalmat. A tavaly októberi egyetemista tüntetéseken is találkozhattunk velük, gyakran jelentek meg és támogattak más civil kezdeményezéseket is.

Ha egy párt a korrupció felszámolását emlegeti, sajnos mindenki csak legyint. A 4K! – amennyire tudjuk – új párt, nem bukott politikusok visszatérési kísérlete. Megszüntetnék a vissza nem térítendő támogatások rendszerét, ami – szerintük – a pályázati csalások melegágya. Az állóvizet mégis a marihuána legalizálásával bolygatták meg: figyelembe vettek többek között társadalmi, orvosi, gazdasági szempontokat.  De mégis, miért is lenne jobb mindenkinek – állítólag -, ha legalizálnánk a marihuánát?

Magyarországon legutóbb az SZDSZ ideológiájában szerepelt hogy „szorgalmazza a drogfogyasztás legalizását, dekriminalizását”, azonban a 2006-2010 között kormánypárton belüli ellentétek miatt (2008 áprilisától ellenzéki párt lett) még tervek sem születtek. Az embereknek általában szilárd, határozott véleményük van a drogokról, legtöbben még ma is tabuként kezelik. Azt, hogy az alkohol, a dohány, a kávé legális fogyasztási cikk, természetesnek vesszük, pedig ezek a termékek szintén drogok. Miért is érdekes ennyire ez a növény, miért legalizál az USA, mi a helyzet Európában?

A kender (Cannabis sativa L.) az emberiség egyik legrégebben termesztett, legsokoldalúbb és leghasznosabb növénye. Több mint hatezer éves múltra tekint vissza, egyben a jövő iparának egyik ígéretes lehetősége. Ázsiában kazánok fűtésére, hőkezelve állatok takarmányozására használják. Háncsrészéből különböző ruhák, ipari textilek, szigetelőanyagok és papír készíthető. A kenderolaj élelmiszeriparban történő felhasználása (salátaolaj, margarin), higéniai cikkek gyártása (szappan, sampon, fürdőgél), kenőanyagok, festékek, oldószerek és ragasztók egyik legkiválóbb és legolcsóbb alapanyaga lehetne. A politika azonban közbeszólt, azóta tart a tilalom.

forrás:http://www.thenorthwestleaf.com/

„Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kenderkivonatot, mint idegnyugtató szert. A cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a sclerosis multiplexes betegek rohamainak enyhítésére, a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésében. A Cannabis Science INC™ denveri intézet legfrissebb kutatása szerint a magas THC hatóanyag-tartalmú marihuánaolaj képes a rák több típusát sikeresen kezelni” – olvashatjuk a wikipedián.

A tiltásról számos összeesküvés-elmélet született, a dolgok szövevényein átlátó váteszek szerint a gyógyszeripar áll a háttérben, ugyanis a kender betiltása idején hozták forgalomba az aszpirint, melynek széles körben történő elterjedését szerintük csak a marihuána tiltásával lehetett elérni.

“A fű élvezeti cikk, mint az alkohol vagy a dohány, csak kevésbé ártalmas. Nem okoz fizikai függőséget, ellentétben például az alkohollal vagy a dohánnyal. Nem ismert a halálos adagja, vagyis képtelenség annyit fogyasztani belőle, hogy valaki belehaljon. Az alkoholnak van halálos adagja. Tudományos konszenzus van abban, hogy a fű nem kapudrog, tehát aki marihuánát fogyaszt, az nem fog automatikusan továbblépni a valódi drogok felé. A fűfogyasztás nem veszélyes a társadalomra. A fűfogyasztók pont olyan hétköznapi emberek, mint akik munka után megisznak egy sört. A fű legális, adózott jövedéki termék lesz, ami jelentős adóbevételt termel az államnak. A legalizálás jelentős érvágást jelent a maffiának, mivel a kereskedelme szabályozott és törvényes lesz.” -4K!

 

„ A rendőrség és az igazságszolgáltatás a fontos dolgokra koncentrálhat, a valódi problémákra használhatja az erőforrásait. Ha nem kell a dílerektől venni a füvet, az emberek nem kerülnek automatikusan kapcsolatba a kemény drogokkal sem. Ellenőrzött körülmények között és szabványok szerint termesztik magyar termelők, jó minőségben lehet hozzájutni, így védjük a fogyasztók egészségét. Lehetővé válik a széles körű kutatás és a gyógyászati-orvosi célú alkalmazás pl. fájdalomcsillapítóként, étvágygerjesztőként stb. A szabályozás könnyebbé teszi az ártalomcsökkentést. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fű legalizációja nem növeli a fogyasztását. 18 év alattiak nem juthatnak hozzá a fűhöz, így a mostani helyzethez képest sokkal ellenőrizhetőbbé válik a kiskorúak fogyasztása. Törvényes és szabályozott keretek között a fűfogyasztás kevésbé lesz vonzó a fiatalok számára, mert nem annyira menő kipróbálni, hiszen nem tilos, nem lázadás, csak egy élvezeti cikk a sok közül.” -4K!

forrás: buydutchseeds.com

A parlamentben ülők igyekeznek nem foglalkozni a jelenséggel, ugyanis akárhova állnak, könnyen kínos helyzetbe kerülhetnek. A kormány megalkotta a Nemzeti Drogstratégiát a 2012-2020 közötti időszakra, ez irányvonalát tekintve Európa egyik legszigorúbb tervezete. Az ellenzéki pártok felé tisztázandó kérdéseket tett fel a 4K!, de egyelőre mindenki lapít. Miután az USA két államában és Uruguayban is legalizálták a marihuánát, megkerülhetetlen, hogy a magyar pártok is újragondolják az álláspontjukat.Szerdán délután a (moszkva) Széll Kálmán téren, csütörtökön Veszprémben kampányolnak, pénteken este hétkor a Müsziben találkozhatunk velük. A nyílt vitán megjelenik Puzsér Róbert, a nagy megmondó ember, és Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője is. Gaál Gergely KDNP-s képviselő visszautasította a meghívást, más eddig nem jelezett a jobboldal részéről, hogy megjelenik a vitán.

Szavazzon! Ön legalizálná a marihuánát?

Tetszett a cikk? Ezeket is nézze meg!

Itthon is beindult a megújuló energiák támogatása – Zöldszüret

Magyar nyertesek az európai zöld irodák versenyében

Ajánlott videó

Olvasói sztorik