Tudomány

A szikes talajok tisztítják a levegőt?

szmog-budapesten(960x640)(1).jpg (szmog, parlamenet, szmogriadó)
szmog-budapesten(960x640)(1).jpg (szmog, parlamenet, szmogriadó)

A szikes talajok évente nagyjából 1,26 milliárd tonna szén-dioxidot nyelnek el világszerte, ami magyarázatot adhat a "hiányzó szén-dioxid elnyelő" rejtélyére - állítják kínai kutatók.

A szakemberek általában az elégetett fosszilis tüzelőanyagok mennyisége alapján becsülik meg, hogy mekkora mennyiségű szén-dioxidnak kell lennie a légkörben. Évente mintegy 1,9 milliárd tonnányi szén-dioxiddal azonban nem tudnak elszámolni.

Kínai, német és belga kutatók, tudósok alkotta 58 fős szakértői csoport öt éven át folytatott kutatásokat az Ázsia és Európa belső területein elterülő száraz talajon, hogy megtalálja a “hiányzó szén-dioxid elnyelő” láncszemet.

A kutatási projekt a Kínai Tudományos Akadémia szárnyai alatt működő Hszincsiang-i Ökológiai és Földrajzi Intézet vezetésével zajlott. A szerdán közzétett eredmények szerint a szikes talajok képesek felszívni a szén-dioxidot, amely aztán földalatti sós víztartó rétegekben tárolódik. Számításaik szerint ezen szén-dioxid készlet nagysága az ezer milliárd tonnát is elérheti.

A kutatás eredményei fontosak a klímaváltozás kezelése szempontjából, mivel a természetes tározó növekedésével nagyobb tér nyílhat az ipari szén-dioxid kibocsátás számára – húzták alá a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik