Tudomány

Telefont tölt a zsebre vágható vízerőmű

Egy régi technológia új formába öntve most a zsebünkben lapuló kütyüket szolgálja, ha megvalósul a projekt, akkor akár horgászás közben a vízenergiát használva tölthetjük telefonunkat.

Mióta a modern élet alapkelléke lett a mobiltelefon, a laptop és a táblagép, azóta még iszonytatóbb az elektromosságtól való függésünk. A korlátozott képességű akkumulátorok miatt kedvenc kütyüink alig bírnak ki egy napot újratöltés nélkül, és máris vörösen villogva szomjaznak a konnektor után.

Ezért sok cég kínál olyan megoldást, amelyeket használva a hálózattól távol is tölthetjük ezeket a készülékeket. A legelterjedtebb fajták a napenergiát hasznosítják, de egy most felbukkant új ötlet merőben más irányból közelíti meg a kérdést.

A HydroBee a folyóvíz mozgási energiáját hasznosítja, és alakítja át elektromos árammá. A Kickstarter oldalán feltűnt projekt új alternatívája tulajdonképpen egy zsebre vágható vízerőmű. Az áramlás által mozgásba hozott generátor tölti a készülékbe helyezett hat darab, szabványos  AA méretű akkumulátort, amiből később USB porton keresztül  nyerhetjük ki a készülékeknek életet adó energiát. A művelethez nem árt pecabotot is bekészíteni, mert a teljes töltéshez 2-3 óra szükséges, és ennyi idő alatt talán az emberi szervezet számára hasznos energiaforrás (vagyis hal) is horogra akadhat.

Amíg van a közelben sebes patak, vagy bármilyen átlagos vízhálózati csap, addig a Hydrobee képes áramot csiholni és tárolni, hordozható méretének köszönhetően pedig állandó része lehet a túrafelszerelésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik