Tudomány

Genfben atomcsúcs, Japánban sziget jött létre – Zöldszüret

Irán, Izrael és a Hatok - atomcsúcs Genfben. Kié lesz az új sziget: Japán és Kína újra egymásnak feszülhet. Varsóban semmibe veszik az ENSZ klímavédelmi programját, elektromos go-kart pálya nyílt itthon. - Zöldszüret

Kétszáz méternél is nagyobb átmérőjű sziget keletkezett a távol-keleten, Japán felségterületen. A tenger alatt kitörő vulkán lávafolyásai már megszilárdultak, egyelőre szikladarabok, gőz és füst veszi körül a nagy érdeklődést kiváltó képződményt. Helyi vulkanológusok szerint meglehet, hogy a sziget hamarosan eltűnik, ha sikerül végre mintát venni a megszilárdult kőzetből, minden kiderül. A Tokiótól mintegy 1000Km-re, délre lévő szigetre Kína is lecsapna, ami a mostaninál is hevesebb politikai vitát szíthat a két ország között.
vs.hu

MTI közleménye szerint – megállapodott vasárnap hajnalban Genfben Teherán atomprogramjáról a Hatok csoportja és Irán – közölte Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője. A megállapodás Barack Obama amerikai elnök szerint fontos első lépés. Irán vállalta, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit, semlegesíti 20 százalékra dúsított készleteit, nem helyez üzembe új centrifugákat és nem fejleszti tovább nukleáris programját, beleértve az araki nehézvizes reaktort, amely alkalmassá válhatott volna plutónium előállítására atomfegyverhez. Az ország létesítményeinek helyszíni ellenőrzését is biztosítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek. A hatok csoportja persze nem kapta ingyen Irán zárt kapuit. Amennyiben Irán betartja a megállapodást, mintegy 7 milliárd dollár értékben enyhítik az eddig kiszabott szankciókat, a következő fél évben pedig nem hoznak újabbakat. Több korlátozás megszűnésének köszönhetően a nemesfém-kereskedelemből, gépjármű és petrolkémiai iparból további 1,5 milliárd dollárhoz juthatnak. Izrael szerint a Hatok rossz megállapodást kötöttek, így nincs ok az ünneplésre. “Irán pontosan azt kapja, amit akart, vagyis a szankciók jelentős lazítását és azt, hogy megtarthatja a nukleáris program legfontosabb elemeit” – írja a Reuters.


forrás: REUTERS/Denis Balibouse

Környezetvédelmi aktivisták dühösen fogadták, hogy az ENSZ Klímakonferenciájának otthont adó Lengyelország az eseménnyel párhuzamosan a szénenergiáról is tanácskozást rendezett. A zöldek szerint szennyező és káros a széntüzelésű erőművek fenntartása, Varsó viszont nem akar lemondani róluk. “A szén nem a megoldás része, hanem maga a probléma” – mondták az aktivisták. A lengyel kormány nem hajlandó lemondani az országban található fűtőanyag, a szén felhasználásáról, a párhuzamos konferenciát azzal indokolták, hogy zöldebbé kívánják tenni a szénenergia felhasználást. A zöldek mítosznak nevezik a felvetését, hogy a szénnel működtetett erőműveket jóval tisztábbá lehet tenni.
inforadio.hu

Átadták Magyarország első elektromos go-kart pályáját. A környezettudatos száguldást az E-kart Ring valósította meg, küldetésük egy olyan szabadidős tevékenység és rendezvényközpont létrehozása volt, ahol népszerűsíteni lehet az alternatív, környezetbarát meghajtást. A járgányok kiválóak, a kollegák remekül szórakoztak a helyszínen. Műszaki adatokat, a megnyitón készült képeket és videókat megnézheti a vezess.hu –n.

 

Tetszett a Szüret? A korábbiakat olvasta már?

Itt a napelemes laptop, a Google lesz a fenntartható energia jövője?

Gyilkos téli szmog, kutatók hete az MTA-n

Ajánlott videó

Olvasói sztorik