Tudomány

Menekülni tanulunk a hangyáktól

Hangya (hangya, )
Hangya (hangya, )

Hangyákkal modellezték a pánikba esett tömeg mozgását zsúfolt, zárt térben. Nem mindegy, hol van a kijárat.

Sajnos a közelmúltból is találunk magyar példát arra, hogy zsúfolt helyen emberéleteket követelhet a tömeghisztéria. Gondoljunk a West Balkánban történt tragédiára. Képzeljük el, ha a menekülést sűrű füst nehezíti. Az emberek fulldokolva, vakon keresik a kijáratot, ütköznek, áttaposnak egymáson.

A Monash Egyetem kutatói hangyák viselkedését vizsgálva próbálta megérteni, hogyan lehet vész esetén egy létesítményből biztonságosan kijuttatni az embereket – írja a National Geographic. Több lehetséges verziót vizsgáltak: a kijárat, vagy a helyiség falának közepén, vagy valamelyik sarkon volt. Hogy nehezítsék a helyzetet, a kijárat közelében akadályt is elhelyeztek.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha középen lehetett elhagyni a helyiséget, egynémely hangya irányváltoztatásokra,visszafordulásra kényszerült, ami kavarodást okozott. Logikus módon konfliktusba kerültek azokkal az egyedekkel, akik eleve egyenesen a kijárat felé tartottak. A kivonulás viszont 93,5 százalékkal hatékonyabb volt, ha a kijáratot a “terem” sarkában helyezték el. A hangyák a fal mellett haladva sokkal ritkábban botlottak egymásba.

A kutatók megfigyelésüket követően emberi evakuálási forgatókönyvet szimuláltak, és meglepetésükre a hangya-modell előrejelzése pontosan megjósolta az emberi forgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik