Tudomány

Lufi vagy merevlemez?

Nem mindegy, mibe kerül a hélium.

Bő egy éve már írtunk róla, de végül a Western Digital csak megcsinálta: piacra dobta forradalmi újítását, a merevlemezt, amelybe levegő helyett hélium került. Hogy ez miért jó? Hát egy lufi is jobb, ha levegő helyett hélium van benne, nem?

Emellett az sem elhanyagolható, hogy ezzel csökken a merevlemezek energiafogyasztása, alacsonyabb hőmérsékleten képesek működni, ráadásul gyorsabbak és több adatot tudnak eltárolni. Sőt, belegondolva ez utóbbi néhány tényező valószínűleg előbb meggyőzte a mérnököket, mint a lufis dolog.

A merevlemez ugyanis attól merevlemez, hogy a kasztnin belül szó szerint merev lemezek helyezkednek el, melyek hihetetlen sebességgel – percenként több ezres fordulatszámmal – pörögnek. A levegő okozta súrlódás azonban gátat szab annak, hogy mennyi ilyen lemez zárható egyetlen dobozba.

Köztudott, hogy a hélium könnyebb a levegőnél, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kisebb a súrlódási együtthatója, vagyis kevésbé zavarja a pörgő lemezeket.

S bár az Ultrastar He6 névre keresztelt, 6 TB-os winchesterek elméletileg jól éreznék magukat egy átlagos asztali számítógépben is, a beruházás inkább adatközpontoknak éri meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik