Tudomány

A mindent lefényképező kamera

El kell dobni és kész is a tökéletes gömbpanoráma.

A panorámaképek kétségtelenül látványosak, azonban több képből állnak össze. Ez önmagában nem lenne gond, de mivel ezek a képek más időben és más szögből készülnek, a legjobb szoftverrel is előfordulhatnak olyan hibák, melyek rontanak a végeredményen.

Kivéve, ha az ember a Panono névre keresztelt kamerarendszert használja. A focilabda méretű gömbben 36 kamera található, melyek mindegyike egyszerre készít képet, mikor az eldobás után ismét (nagyjából) mozdulatlanná válik, vagyis a legmagasabb ponton. Ami egyrészről a leglátványosabb képet garantálja, másrészről csökkenti a bemozdulás okozta elmosódottság veszélyét.

Bő két éve már írtunk róla, fejlesztői azonban most érzik elérkezettnek az időt arra, hogy némi közösségi finanszírozás segítségével piacra dobják a terméket.

Akinek tetszik az ötlet, az készítse elő a pénztárcáját, mert mélyen bele kell nyúlnia: maga a termék 499 dollár (majdnem 115 ezer forint), de az EU állampolgáraként nekünk még 95 dollárnyi áfát is ki kell fizetnünk, hogy a postaköltségekről ne is beszéljünk. A kiszállítás egyébként 2014 szeptemberére várható.

Megéri?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik