Tudomány

Palackozott vizet inni pazarlás!

Egy hivatalos kutatás ismét rámutatott, hogy modern társadalmunk minden tevékenysége émelyítő mértékű vízpazarlással jár, maga a palackozott ásványvizek előállítása is.

Az Ásványvízgyártók Nemzetközi Szövetsége által nyilvánosságra bocsájtott adatok szerint az ipari előállítás 1,39 liter vizet követel egy átlagos egyliteres palack esetén, és ez az érték még így is a legjobbnak számít a palackozott üdítők piacán.

Lehet, hogy a többi ipari résztvevővel összehasonlítva ez nem hatalmas szám, de ha belegondolunk, mégis komoly pazarlás. Majdnem minden harmadik ásványvízre jut egy liter, amit kiöntözünk feleslegesen, ez pedig nem tűnik a környezettudatosság mintapéldájának.

Felmerül a kérdés, mekkora szükségünk van a gyártósoron előállított, műanyag flakonba töltött, kormot köpő kamionokkal boltokba szállított vízre? Gyakorlatilag semmi. Egy katasztrófa, fertőzött csapvíz esetén, vagy vízszegény környezetben lehet létjogosultsága a palackozott vizeknek, egyéb esetekben környezettudatos fogyasztóként jobb, ha a vezetékes vizet választjuk.

A mindennapi felhasználáshoz ez hatékonyabb, fenntartható módja az ivóvíz biztosításának, és a csapvízben sejtett káros anyagok, klór rémét egy egyszeri befektetést jelentő víztisztító berendezéssel könnyedén ártalmatlanítani tudjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik