Tudomány

Gyilkos téli szmog, kutatók hete az MTA-n – Zöldszüret

Vulkánkitörések, tornádók pusztítanak világszerte, Lengyelországban gázrobbanás,itthon kihasználatlan gáztárólók. - Zöldszüret

„Kutatóhelyek tárt kapukkal” címmel programsorozat várja az érdeklődőket az MTA intézeteiben egész héten át. Kedden, reggel 9.50-től a Paksi atomerőmű teljes értékű szimulátorát lehet megtekinteni az Energiatudományi Kutatóközpontban, szerdán ugyanitt a radioaktív hulladékokról tartanak előadást és vitafórumot 13.55-től. Közel félszáz előadást és bemutatót linkre kattintva találja!
mta.hu

Nem köd, hanem téli szmog volt, ami reggel az utcán fogadott minket. A Greenpeace kifejezetten kéri a nagyvárosban, főként Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Nyíregyházán lakókat, hogy ne fussanak, biciklizzenek vagy sportoljanak a szabadban. Az időseknek és a gyerekeknek is jobb, ha otthon maradnak, hiszen ezt a fajta szmogot az ENSZ egészségügyi világszervezete rákkeltőnek nyilvánította, a trombózisok kialakulásának is egyik fő felelőse.

Teljes cikk az Idokep.hu -n!

Gázrobbanás ölt meg három embert Lengyelországban, további tíz sérülésekkel korházba került. Azt még nem tudni, hogy a közelben zajló gázvezetékek korszerűsítése okozta-e a baleset. A detonációt követően több ház is lángra kapott. A Gaz-System szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, mi okozhatta a problémát. A kigyulladt házakról készült videót megtekintheti a hu.euronews.com-on.

A hazai gáztározók összkapacitása 4,2 milliárd köbméter, jelenleg azonban 1,7 milliárd gázmennyiség áll rendelkezésre. Holonda Attila, a volt energetikai helyettes szerint ma már csak néhány napig lenne elég a készlet, korábban három hétre elegendőek voltak a tartalékok. Az orosz beszállítók napi 15-20 millió köbméter importot biztosítanak számunkra, elsősorban Ukrajnán keresztül. A problémát az okozza, hogy a két ország viszonya egyre jobban elmérgesedik, a szerződéshosszabbításhoz pedig mindkét félnek barátságosabb hangot kell megütnie. Oroszország eddig megállt a fenyegetőzésnél, de nagy kérdés, hogy a jövőben elzárják-e a gázcsapokat. 
index.hu

Tornádók és heves viharok söpörtek végig a hétvégén az Egyesült Államok középnyugati részén. Az ítéletidő leginkább Illinois államot sújtotta, ahol eddig legkevesebb 6 ember életét vesztette és több mint harmincan megsérültek. Az erős szél Chicago közelében legalább hat kamiont felborított az utakon. Michiganben legalább 390 ezren, Indianában több mint 160 ezren maradtak áram nélkül. Eddig 70 ház semmisült meg, számos repülőgép járatot is törölni kellett.
Képek és angol nyelvű cikk

Kifejezetten aktívak a vulkánok, idén tizenhatodszor tör ki az Etna, Európa legaktívabb vulkánja. A közelben lakók már megszokták a vörösre festett, hamufelhős eget, evakuálást sem rendeltek el a szicíliai hatóságok. A hírhedt Indonéz tűzgyűrűben két vulkán is működésbe jött. A Sinabung három év után szeptemberben jött működésbe, nyolc kilométer magasba köpte hamufelhőjét. A légitársaságok útvonalát megváltoztatják, több ezer ember kitelepítését készítik elő.
volcanodiscovery.com

Tetszett a szüret? Ezeket olvasta már?

Ökolakóhajó Szegeden, visszaélés Kazincbarcikán – Zöldszüret
Pusztító tájfun, okos városok, színes számlák – Zöldszüret

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik