Tudomány

A kislányok strapabíróbbak

koraszülött (koraszülött, )
koraszülött (koraszülött, )

A koraszülöttek között több a kisfiú, mint a kislány, és a fiúk később is sérülékenyebbek. Az okok egyelőre ismeretlenek.

A nemek közötti különbség nem túl nagy: 2010-ben a koraszülöttek 55 százaléka volt fiú – olasható a Pediatric Research című tudományos lapban megjelent tanulmányban. A nemek közti különbség egyik lehetséges oka, hogy a fiút váró kismamáknál egyes terhességi szövődmények – többek közt a magas vérnyomás és a méhlepény rendellenességeinek – kockázata nagyobb. Azonban egy kislány nagyobb eséllyel éli túl a korai születést, mint egy kisfiú, még ha ugyanannyi időre jöttek is világra.

Kétmillióan meghalnak

A lányok előbb járnak, előbb beszélnek, gyorsabban nőnek, mint a fiúk, és ez igaz a méhen belüli életre is. Néhány nappal több fejlődés az anyaméhben megelőzheti például az éretlen tüdő súlyos szövődményét – vélte Joy Lawn, a kutatás vezetője, a londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának munkatársa. Évente a világon körülbelül 15 millió baba érkezik túl korán, többségük Afrikában és Ázsia egyes térségeiben, ahol a legkisebbek életben maradása nagy nehézségekbe ütközik. Mintegy egymillió csecsemű hal meg azért, mert idő előtti született, további egymillió pedig olyan betegségben, amely a koraszülöttséggel végzetessé válik – mutatta ki a kutatás.

A jelentés tartalmazza az első becsléseket arról, hány koraszülött szenved maradandó károsodást. Kiderült, a szövődmények kockázata attól függ, hol és milyen korán jön világra a csecsemő. A világon a koraszülöttek hét százalékát sújtja a két legkomolyabb szövődmény: az idegrendszeri károsodás, melynek súlyossága a tanulási nehézségektől a bénulásig terjedhet, illetve a látás elvesztése.

Jobb a kengurumódszer

Legnagyobb veszélyben a terhesség 28. hete előtt született babák vannak. A jelentés becslései szerint 52 százalékuk szenved bizonyos fokú idegrendszeri károsodást. A közepes jövedelmű országok koraszülöttjeinél kétszer akkora a szövődmény kockázata, mint az Egyesült Államokban és más jóléti országokban.

A koraszülöttek 85 százaléka csak hat héttel vagy ennél is kevesebbel születik a vártnál korábban, és ha nincsenek légzési problémáik, az úgynevezett kengurumódszer sokkal kedvezőbb lenne számukra – hangoztatta Lawn. Ez azt jelenti, hogy nem inkubátorban, hanem az anya mellkasára fektetve, betakarva gondozzák a kis csecsemőt, ez pedig segíti a természetes táplálást és megóvja a babát a kihűléstől és sok fertőzéstől is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik