Tudomány

Ökolakóhajó Szegeden, visszaélés Kazincbarcikán – Zöldszüret

A világűrből is látszik az európai zöldségtermelés, innovatív megoldás a víztakarékossága, Gyulára érkezett a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion.

Építési törmelékből építettek gátat Kazincbarcikán – derül ki az átlátszó blog feltáró cikkéből. A három éve húzódó ügy részletei most kerültek nyilvánosság elé. A gát vízjogi engedély nélkül, és építési törmeléket is tartalmazó föld felhasználásával épült, így az ÉMI-KTVF (Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) elbontásra ítélte. A hulladékot törvényes helyre kell szállítani, továbbá az eredeti állapotok visszaállítására kötelezték a Barcika Park Kft.-t. Az ügy további szépséghibája a nyilvánvaló környezetszennyezésen kívül a százmilliós nagyságrendű pályázati pénz eltűnése, amit gátalapanyagra kellett volna költeni.

Világűrből is látszik az európai zöldségtermelés. Kevesen tudják, hogy a téli időszakban nagyrészt Spanyolország, pontosabban El Ejido látja el Európát friss gyümölccsel és zöldséggel. A munkások főként afrikai menekültek, akik 14-16 órás munkaidővel, embertelen körülmények között dolgoznak. A fóliasátrakat akár körbe is lehet járni street wiew segítségével, további képekért pedig kattintson a linkre! theatlantic.com


forrás: Google Earth

Egyre több figyelmet fordítunk az energiatakarékosságra, a vízfelhasználás csökkentése azonban nincs annyira a köztudatban. Az OrbSys Shower egy olyan megoldást kínál, ami már rövidtávon jelentős megtérüléshez vezethet. A zuhanyzáskor lefolyó vizet egy zárt rendszeren belül tisztítják, ami majd újra folyhat a fejünkre. Mivel a folyamat gyors, a víz nem hűlik ki, így nem kell újramelegíteni. A cég szerint minden zuhanyzásnál a vízfelhasználást 90 százalékkal, az energiafelhasználást 80 százalékkal csökkenti a rendszer. Ha ez igaz, egy nagyobb család évente – állítólag – akár 300.000 forintot takaríthat meg.

Gyulára érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Dr. Kovács József országgyűlési képviselő is ellátogattak, hogy rövid időre virtuálisan átvegyék az irányítást a Paksi Atomerőmű vezérlőpultja felett. A két díszvendég megtapasztalhatta, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét.  A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionja a hét elején érkezett és még holnapig látogatható egészen reggel 8-tól délután 16 óráig várja az érdeklődőket a Kossuth téren Gyula belvárosában.


forrás: gyulaihirlap.hu

Elkészült Noé, az energiahatékony lakóhajó. Az itthon forradalminak számító újítás megnövelheti az ártéri építkezéseket, igaz, az elterjedéséhez jogszabály-módosítások is kellenek. A telek ingyen van, az úszóhajó tetején elhelyezett 20 napelem a ház teljes energiaszükségletét fedezi. Ami a felszereltséget illeti ötven négyzetméteres a beltér, van amerikai konyhás nappali, két hálószoba, szintén ötven négyzetméteres, körpanorámás tetőterasz. A havi rezsiköltségek tízezer forint alatt maradnak a tudatos tervezésnek köszönhetően.
A hajó a szegedi kikötőben tekinthető meg, a teljes cikk a HVG-n olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik