Tudomány

Golyóálló öltönyt dob piacra egy divatház

golyoallo (golyoallo)
golyoallo (golyoallo)

Igazi James Bond-féle ruhát akartak létrehozni. Hatalmas technikai kihívásokkal néztek szembe.

Golyóálló anyagból tervezett háromrészes öltönyt elsőként a világon egy torontói divatház, az új viseletet elsősorban veszélyes térségekbe látogató vállalatvezetőknek szánják.

David Tran, aki a torontói Garrison Bespoke divatház különleges tervekért felelős részlegét vezeti, az öltönyt egy vásárlóval folytatott beszélgetése után ötölte ki, akire külföldi útján rálőttek.

“Igazi James Bond-féle öltönyt akartunk létrehozni” – mondta el David Tran, aki szerint hatalmas technikai kihívásokkal kellett szembenézniük a tervezés során. Az öltöny nem készülhetett például kevlárból, mint a golyóálló mellények, mert az túlságosan vastag.

A húszezer dolláros (4,5 millió forint) induló áron forgalmazott öltönyök nanocsöves és ultrakönnyű karbon technológiával készülnek. A zakó bélésébe hatrétegű nanocsöves anyagot bújtatnak, amely védi a viselőjét a tőrdöfésektől és a kis kaliberű golyóktól, miközben nem korlátozza a mozgásszabadságban.

Potenciális ügyfelekként a pénzügyi területen, bányászatban vagy a kőolajiparban dolgozókra tekintenek. Sokan közülük bevallották, hogy amikor veszélyes övezetekben tartózkodnak, idegesek, ami befolyással lehet a magas szintű stratégiai értekezleteken nyújtott teljesítményükre – mondta el David Tran.

Kulcsfontosságú, hogy a védelem “igen diszkrét” legyen, mert ha a rejtett páncélt a tárgyalópartnerek felismerik, az rossz üzenet lenne: a félelemé, amely pedig árt a felek közötti bizalomnak – magyarázta a divattervező.

Állam- és kormányfők munkatársai is kapcsolatba léptek a kanadai céggel, hogy vezetőiket ellássák a különleges öltönnyel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik