Tudomány

Így szerez örömöt a kutya

Már tényleg csak beszélgetni nem tudunk. Magyar kísérlet bizonyítja, legjobb barátunk azt a tárgyat viszi oda az embernek, amelyről úgy tartja, kedves a szívünknek.

Több kutatás is kimutatta, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni az emberi érzelmet kifejező jeleket. Főleg, ha egyszerre több csatornán – arckifejezés, hanghordozás, testtartás – kommunikáljuk ezt feléjük. Ha például, két egyforma tárgy közül kell választani, a kutyák gyakrabban közelítik meg azt, amelyikhez a gazda örömteli kifejezése társul, mint azt, amihez semleges kifejezés, undor, vagy félelem kapcsolódik – írja a National Geographic.

Negatív érzelmek esetében vegyes a kép: ha az egyik tárgynál a gazda semleges kifejezést mutat, a másiknál pedig negatív érzelmet (félelem, undor), a kutyák egyformán közelítik meg a tárgyakat. A kutatások azonban mindeddig nem vették figyelembe, hogy amíg a gazda örömét legtöbbször valóban pozitív esemény követi, a negatív érzelmeit nem feltétlenül kapcsolják negatív következményekhez a kutyák.

Ez a videó nem a kutatáshoz kapcsolódik, de jópofa: a vizsla “fára mászik”:

Ami a gazda számára negatív (például undorító), az bizony gyakran igen vonzó is lehet a kutya számára. Így abból, hogy a kutyák teszthelyzetben megközelítik a gazda által undorítónak vélt tárgyat, nem feltétlenül következik, hogy nem ismerték volna fel a gazda undorának negatív töltetét. Lehet, hogy számukra ez az undor inkább egy potenciálisan érdekes tárgyat jelez.

Az ELTE Etológia tanszékén arra kerestek választ, hogy a kutyák saját kíváncsisága, érdeklődése hogyan befolyásolja ilyen helyzetekben a választást. A tesztben a kutyák két tárgy (összenyomott műanyag flakon) közül választhattak, egyikben egy szem jutalomfalat, a másikban egy apró kő volt. A gazdák a flakonhoz különböző érzelmeket mutattak: vidámak voltak, semlegesek, vagy undorodtak tőle.

Csányi Vilmos etológus kutyáról és emberről:

A gazda, miután mindkét flakonnal kapcsolatban kifejezte érzelmeit arra utasította a kutyát, hogy hozza be neki az egyik tárgyat, de anélkül, hogy bármilyen módon jelezte volna, pontosan melyiket szeretné. A behozott flakon tartalmát természetesen megkaphatta a kutya. Első megközelítése valóban véletlenszerű volt, egyformán gyakran fordultak a vidám, semleges és undorító érzelemmel megjelölt tárgyakat.

A behozásnál azonban erős eltérés mutatkozott: gyakrabban vitték gazdájuknak a pozitív (vidám) tárgyat, függetlenül attól, hogy a másik semleges, vagy undorító volt-e. A semleges-undor kombinációban pedig gyakrabban hozták be a gazdának a semleges tárgyat, mint az undorítót. A kutyák tehát képesek felismerni gazdájuk érzelmeit, az információt pedig használják is. Úgy tűnik azonban, a kutyák által elsőként megközelített tárgy inkább azt jelzi, hogy ők maguk mit tartanak érdekesebbnek, míg behozásnál már a gazda véleménye számít.

Miért morog?

A morgással a kutya számtalan dolgot fejezhet ki. Még lódítani is tud. Ha nem hiszi, katt ide! Azt is elmagyarázzuk, miért tűnik agresszív méregzsáknak sok öleb.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.