Tudomány

Jeget készítünk a sivatagban, bezár a dorogi napelemgyár – Zöldszüret

Jeget készítünk a sivatagban, bezár a dorogi napelemgyár. A kínai turizmus fuldoklik, Biogáz üzem alapkövét tették le Pécsen.

A sivatagban ma is az egyik legfőbb probléma a vízellátás. Olyan projekt van készülőben, ami a napenergiát használja fel és a levegő páratartalmából jeget előállít elő. Az eddigi eredmények jónak mondhatók, a mérések szerint a Szahara levegőjében a páratartalom megfelelő. A kísérleti teremben, ahol sivatagi körülményeket szimuláltak, már 10cm nagyságú jeget hoztak létre a kutatók.
tisztajovo.hu

Vége a dorogi napelem gyárnak, a Panasonic már az áttelepítésen dolgozik, 14 év után szűnik meg a termelés. Egykor a Sanyo Hungary Kft indította útjára a telepet, 2009-ben lett a Panasonic tulajdona. Az európai piac mindössze a kibocsájtás 10%-át vette fel az elmúlt években, döntően Japánba kényszerültek exportálni. Mivel a megújuló energiák felé nagy lendülettel nyit kelet-Ázsia, így a termelést is átcsoportosítják a régióba. Az elbocsátott dolgozók több mint fele már el tudott helyezkedni, az 5-8 hónapos bérkompenzációnak köszönhetően elég ideje lesz a többieknek is.
energiacentrum.com

Jelentősen visszaesett a kínai turizmus 2013 első felében, a fő ok a légszennyezés. Egy nap tartózkodás Pekingben több mint egy doboz, magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű, a világsajtót pedig nem kerülték el ezek a kimutatások. Tovább rontja a helyzetet, hogy a távol-keleten belpolitikai viszály dúl: Japánnal diplomáciai gondok vannak a két ország közt lévő Kelet-kínai-tengeri szigetcsoportot érintő kérdésekben. A madárinfluenza új mutációja, H7N9 is sújtja Kínát, az erős jüan pedig szintén nem kedvez a turizmusnak.
alternativenergia.hu

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia az európai irányelvekhez kell, hogy igazodjon – mondta Hízó Ferenc, az NFM helyettes államtitkára. Ugyan az újonnan épülő házaknak még nem kötelező nulla energiafogyasztásúnak lenniük, 2019-től minden középületnek, 2021-től minden lakásnak teljesítenie kell ezt az elvárást, hogy elkezdhessék az építkezést. A következő hétéves költségvetésben 500 milliárd forint uniós forrást biztosítanak számunkra, cél az energiafogyasztás csökkentése.
energiainfo.hu

Letették a pécsi biogáz üzem alapkövét, ahol a szennyvíztelepen keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítása valósul meg a jövőben. A 2,1 milliárd forintos beruházás közel felét uniós forrásból valósították meg. Az üzem 3,15 köbméter biogázt termel éves szinten, amelyből a gázmotorok segítségével közel 5 millió kWh zöldáramot állítanak majd elő.
alternativenergia.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik