Tudomány

Németországban már a gyógyszernél is nagyobb biznisz a klímavédelem

Németországban nagyobb forgalmat bonyolítanak a klímavédelemmel foglalkozó vállalatok mint a gyógyszeripar - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adataiból.

Német vállalatok klímavédelmi termékekkel és szolgáltatásokkal 45,5 milliárd euró forgalmat bonyolítottak 2011-ben, szemben a gyógyszeripari vállalatok 39,8 milliárd eurós forgalmával. A statisztika a klímavédelem körébe tartozónak tekint minden olyan gazdasági tevékenységet, ami közvetlenül hozzájárul a légtérkárosító gázok kibocsátásának csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez.

Ebbe a kategóriába tartozik még a megújítható energiaforrásokat hasznosító, az energiafelhasználás hatékonyságát javító, illetve energiatakarékos berendezések gyártása és üzembe helyezése is.

A klímavédelmi tevékenységi körön belül a legnagyobb forgalmat a napenergia ágazat bonyolította, 14,3 milliárd eurót, az energiahatékonyság javítását elősegítő berendezések és szolgáltatások 9,2 milliárd euró, a szélerőművek gyártása és üzembe helyezése pedig 8,3 milliárd euró forgalmat ért el.

A klímavédelemmel kapcsolatos gazdasági tevékenység teszi ki a környezetvédelem 66,9 milliárd eurós forgalmában oroszlánrészét, 68 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik