Tudomány

A mintagazdaság utolsó órái

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola hétfőn reggel bezárja kapuját.

A 21 éve működő fejér megyei biogazdaság és agrárközpont ellehetetlenülésének ügyéről már hírt adott a Hír24. A gazdaság által bérelt állami földek bérleti jogait más cégek kapták meg a pályázaton, a nemzetközileg is elismert intézmény halálos ítélete törvényesnek tűnik, de a kishantosiak szerint nem gazdasági racionalitás, hanem politikai bosszú áll a háttérben.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola weboldalán az intézmény vezetője bátortalan, de érezhetően kétségbeesett közleményben kéri nehezen megfogható erkölcsi támogatásra november negyedikére, hétfő reggelre a szimpatizánsokat:

“Most segíthetsz Kishantosnak!!!

Gyere el 2013. november 4-én, hétfőn 8.30-ra!

Kedves Barátaink, Támogatóink, Szövetségeseink!   Mint tudjátok, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának 452 hektárnyi területére október 31-én lejár a bérleti szerződése – a „pályázaton” pedig „nem nyert”…

Tegnap megkaptuk a „végítéletet” – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Fejér megyei képviselői levélben jelezték, hogy 2013. november 4-én – ezen a gyászos emlékű napon – 9.00 órára jönnek átvenni a területeket Kishantostól.
Ezért most mindenkit arra kérünk, hogy – aki teheti – legyen velünk ezen a napon, legyen tanúja az eseményeknek, és jelenlétével jelezze támogatását Kishantos ügyének!
Szövetségeseinkkel úgy döntöttünk, hogy bárhogy is alakul a hivatalos „átadás-átvétel” folyamata – ezt a napot felszabadítva a gyászos emlékektől, és a jelenlegi helyzet tragédiájától – nem a búcsúzásnak, a lemondásnak szenteljük, hanem valami nemes, tiszta és erőt sugárzó mozgalom elindítására mindazokért az értékekért, melyeket Kishantos képvisel, és a jövőben is képviselni fog a fenntarthatóság, a demokrácia, a kultúra, az oktatás és a helyi közösségek érdekében. Meggyőződésünk ugyanis, hogy ezek alapvetően határozzák meg országunk és népünk jelenét és jövőjét – az esélyt a fennmaradásra, az élhető életre.
Kishantos ügye fordulópont Magyarország életében. Ha hagyjuk, hogy egyetlen tollvonással „törvényesnek” látszó keretek közt eltöröljenek egy ilyen – a közösségért dolgozó központot, akkor bármi megtörténhet bárkivel Magyarországon…
Ezért tehát szeretettel várunk mindenkit, akinek fontos Kishantos ügye, akinek fontos Magyarország ügye.
Kishantos, 2013. október 31.   Ács Sándorné ügyvezető”
Hogy pontosan mire számíthat, miben segíthet, aki elmegy, nem derül ki a felhívásból – akit elkeserít a sikeres biogazdaság sorsának alakulása, a helyszínen megtudhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik