Tudomány

Vihar és tűz a héten, mégse lesz rezsicsökkentés? – Zöldszüret

Vihar tombol Európában, tűzvész pusztít Ausztráliában. Az ELMŰ nem támogatja a rezsicsökkentést, újabb panelfelújítások lesznek. - Zöldszüret

Eddig 120 hektárnyi terület égett porig Ausztráliában, az eukaliptuszfák könnyen lángra kapnak. A megszokottnál melegebb és szárazabb az időjárás, ez nehezíti annak a 2000 tűzoltónak a munkáját, akik október 23. óta küzdenek a tűzzel. Azon túl, hogy a kidőlt fák kérge vastag szalagokban hámlik le a törzsről, a jellegzetesen fűszeres szagú eukaliptuszolaj is kimondottan gyúlékony. Érdekesség, hogy benzinfának is csúfolják a növényt, ugyanis a lángok hatására a magok kipattannak, majd elnyomva minden más növényt, gyorsan növekedésnek indulnak a csemeték.

Cnn.com

Félmillióan vannak áram nélkül, eddig 15-en haltak meg Európa idei legnagyobb viharában. A vasárnap éjjel, az Atlanti-óceán felől érkező vihar először Anglián söpört végig, majd következett Franciaország, Dánia, Hollandia és Németország több tartománya. A légiközlekedés mindenhol akadozik, Londonban hétfőn leállt a metró, áramszünet nehezíti a lakosság mindennapjait. Jelenleg Skandináv-félszigeten és a balti államokban pusztít az elsöprő erejű szél, itthon szerencsére semmit sem érzünk a viharból.
index.hu

Tovább hullámzik a Tesla árfolyama, most 4%-os zuhanás történt egy újabb kigyulladó modell miatt. Fontos megjegyezni, hogy a mivel média kiemelten foglalkozik a Tesla tevékenységével, így minden hír nagyot mozdít az árfolyamon. Az eset Mexikóban történt, az ittas sofőr egy körforgalomból történő gyorsítást követően egy falnak majd egy fának csapódott, melyet követően lángra kapott az autó. A fickónak komoly baja nem lett, már jelezte, hogy egy újabb Model S vásárlásán gondolkodik.
portfolio.hu

Panelfelújításokra számíthatunk a 2014-2020 között megnyíló Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásaival, egy minden korábbinál kiterjedtebb épületenergetikai programmal. A nemzeti fejlesztési miniszter szerint 1735 milliárd Ft uniós pénzhez juthat jövőre az ország. Mesterházy azt firtatta, hogy a Fidesz-kormány 2010-ben leállította a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panel felújítási programjait, és lelassította az uniós fejlesztéseket is. Elmaradt a választási programban ígért zöld bank megvalósítása is.
vg.hu

Az ELMŰ szerint nem futja még egy rezsicsökkentésre. A kormány intézkedéscsomagja idén már többször rontották a cég kilátásait. Marie-Theres Thiel az Elmű igazgatótanácsának elnöke szerint tarthatatlan a jelenlegi irány, itt az idő, hogy nyíltan beszéljünk a dolgokról. A kormánynak és az energiaszolgáltatóknak egyeztetnie kell, mielőtt egy döntés megszületik, különben veszélybe kerülhet az együttműködés.
energiainfo.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik