Tudomány

Napelemes házak Budakeszin

Szép házak, gondos kertek, néhol már napelemek figyelnek felettük. Budakeszin sétáltunk, megnéztük, hogy áll a lakosság a megújuló energiákkal. Fotógaléria és adatok!

Napsütésben gazdag októberünk volt idén, nemrég egy ilyen délelőtt Budakeszin jártunk. Kellemes hely, kedves emberekkel és vállalkozásokkal. Gyakoriak a szép házak, gondos kerttel, néhányon pedig már napelemet is látunk!

Az egyik ilyen ház tulajdonosa épp az udvaron tevékenykedik, így megszólítottuk, ő pedig készséggel mesélt a tavaly júliusban telepített rendszeréről. Megmutatta, hogyan illeszkedik a tetőre a sín, melyre rákerült a napelem modul. Gyorsan lőttünk pár képet a szerkezetről, majd az inverterhez vezetett minket. Egy kiváló minőségű, osztrák Fronius IG TL alakítja árammá a megtermelt energiát, mellette feltűnik egy elég nagy légkondi is.

– Télen is megy – mondja a tulaj látva, érdeklődésem. Besegít a fűtésbe!

Kövezzetek meg, de kevésbé tűnik körülményesnek, mint kandallóba vagy kályhába tüzet csiholni. Megnyitunk egy excel-táblát (galériában megtaláljátok!), melyben gondosan vezetve van a telepítés óta megtermelt és felhasznált áram mennyisége.

– Júliustól augusztusig, ha megnézzük, 395kWh-val termeltem többet, mint amennyit elfogyasztottam. Valamivel több mint 8000 Ft jár ezért a szolgáltatótól. Jövőre szeretném bővíteni a rendszerem, célom a teljesen elektromos fűtés, illetve a meleg víz előállítása villanybojler segítségével. Közben odaértünk a villanyóra szekrényhez. Semmi ördögi dolgot nem láttunk azt leszámítva, hogy a digitális mérőórán két érték is pörög. Az egyik a fogyasztást, a másik a megtermelt áramot mutatja, a különbséget évente rendezi a kistermelő és a szolgáltató.

– Milyen megtérülést vár a rendszerétől? – teszem fel óvatosan a kérdést.
– . Ha nem bővíteném a meglévő rendszert és hasonló mértékű maradna a fogyasztásom, 10 éven belül megtérülne a beruházás. Nem rövid idő, de mivel a következő 25 évemet is itt szeretném leélni, ez nem okoz problémát. És az is fontos, hogy részben sikerült függetleníteni magamat energiafelhasználás szempontjából. Pár év múlva olcsóbbak lesznek a nagykapacitású akkumulátorok, onnantól kezdve pedig, ha úgy akarom, nincs áramszünet, nincs villanyszámla!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik