Tudomány

Fényes ösvények válthatják ki a közvilágítást

Közvilágítás Esztergom (közvilágítás, esztergom, )
Közvilágítás Esztergom (közvilágítás, esztergom, )

Az angliai Proteq elnevezésű vállalkozás érdekes fejlesztéssel állt elő. Egy olyan fluoreszkáló festéket készülnek piacra dobni, ami az utak felületére fújva elég fényt bocsájt ki a biztonságos közlekedéshez.

Nyilván nem a nagyvárosok forgalmas útjai fognak csillagos égboltként ragyogni, inkább a nyugodt, vidéki környezetben működhet a megoldás, kiváltva a köztéri világítást, pénzt és energiát spórolva.

A Starpath (csillagösvény) elnevezésű felület nappal szívja magába a napfényt, amit aztán az éjszaka folyamán, szép lassan enged ki magából, ráadásul jól tapadó felületet képez, így a baleset megelőzést is segíti.

A felfestett réteg nem csillog, nappal nem veri vissza a fényt, és akár 11 féle színben elérhető. A technológia már tesztelés alatt áll, Cambridge egyik parkjának összes gyalogútja csillagösvényként funkcionál, ahogy az a következő videóból is kiderül.

Azt meg kell jegyezni, hogy a felvétel, és a közlemény sem tér ki a festék pontos összetételére, és annak környezetre gyakorolt hatására. Látványos mutatvány az éjjel parkban derengve kanyargó út, de ha ez káros kemikáliák környezetbe jutásával jár, akkor inkább érdemes pár napelemmel működő LED lámpára bízni a világítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik